• 7
 ≫ 

Hrvati izdali novi paket mera: Premijer tvrdi da ih nema nijedna zemlja. Ne krije da će biti otkaza

 ≫ 

"Država staje iza preduzetnika, i kompanija"

  • 7
PLENKOVIC  HRVATSKA ZEMLJOTRES Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Premijer Hrvatske Andrej Plenković otvorio je 222. sednicu Vlade izjavom da su "izabrali život", a iz njegovih reči dalo se naslutiti da bi se i javni i državni sektor mogli naći pod rezovima.

Ključna poruka koju prenoste tamošnji mediji je da Vlada povlači poteze kojima staje iza hrvatskog radnika, iza hrvatskog preduzetnika, u najvećoj mogućoj meri. To je poruka ove Vlade.

Plenković je apelovao na temeljno načelo solidarnosti jer smo svi skupa "u istom brodu", "bez obzira na to jesmo li u privatnom ili javnom sektoru".

Puno bogatije i veće zemlje, rekao je Plenković, s izdašnijim sredstvima i dužom demokratskom tradicijom, nemaju takve rezultate kakve ima Hrvatska. "Moramo biti strpljivi", govori.

- Nadamo se da će Sabor prihvatiti ovakav paket mera, jer njegovo sprovođenje omogućiće zaposlenost, očuvanje radnih mesta i omogućiće da naše kompanije, naša društva, od onih najmanjih do najvećih, dobiju mogućnost da gledaju kako opstati u ovoj krizi u mesecima koji su pred nama. Učinićemo sve da nađemo finansiranje za mere koje su pred nama i da budemo spremni za normalno vreme koje dolazi, a dotad smo svi u istom brodu, nacionalno, evropski ili globalno - zaključio je.

Zdravko Marić krenuo je od prve mere povećanja podrške "minimalca" s 3250 na 4000 kuna neto. Napomenuo je da će svima kojima će biti isplaćeni manji iznos od 3250 kuna, da će biti oslobođeni svih javnih davanja.

- Iz svih ovih mera mislim da je poprilično jasno koliki nivo poverenja smo poverili našim preduzećima. Molimo ih da na isti način odgovore. Svima je sada jasno šta je država, od zdravstva, policije, vojske. Moramo svi dati svoj doprinos. Hrvatski građani mogu računati da će u idućim merama fokus biti na njima, ne samo moratorijum na kreditne i porezne obvaeze, već i druge - najavio je Marić.

Ministar privrede Darko Horvat predstavio je mere pomoći kompanijama s padom prihoda od 20 do 50 odsto.

- Krajnji korisnik mora dokazati da je imao pad prihoda od najmanje 20 odsto u jednom kvartalu da bi dobio podršku - rekao je.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kazu

    2. april 2020 | 14:16

    Pisu da ce hrvatska bankrotirati

  • zoran

    2. april 2020 | 14:11

    sa obzirom da samo od turizma godišnje zarađuju 11 milijardi € nisu se baš nešto pokazali,što reče njihov Milanović šaka ih je jada a gde su toliki novci!?

  • Mikelandjelo

    2. april 2020 | 13:22

    A penzioneri?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>