• 3

Uz ovlašćenje, pored penzija, s računa se može podići još 80.000 dinara

Instrukcija guvernera je doneta sa ciljem da se starijim sugrađanima na vrlo jednostavan način omogući da dođu do novca

  • 3
Novac dinari

Pored penzija, sa računa se dodatno može podići 80 hiljada dinara / Foto ilustracija: Shutterstock

Na osnovu jednokratnog (neoverenog) ovlašćenja, koje je uvedeno zbog vanrednih okolnosti, a koje su stariji od 65 godina dali nekome ko umesto njih podiže novac u bankama, pored penzije, može se dodatno na ovaj način podići i do 80.000 dinara sa računa.

- Iznos veći od toga, ukoliko to žele, može se uzeti sa bankomata, plaćati platnom karticom, e-bankingom i m-bankingom - izjavila je danas viceguvernerka Narodne banke Srbije (NBS), Dragana Stanić.

Ona je precizirala da se iznos do 80 hiljada odnosi samo na jednokratna, neoverena ovlašćenja koja na primer, lice straije od 65 godina, daje osobi od poverenja, a da se preostalim novcem može raspolagati na druge navedne načine kao i do sada.

- Instrukcija guvernera je doneta sa ciljem da se starijim sugrađanima na vrlo jednostavan način omogući da dođu do novca - istakla je Stanić.

- Osobe starije od 65 godina mogu kod kuće, svojeručno da sačine ovlašćenje, jasno i čitko, a po uzoru na obrazac koji je dala NBS gde se navedu lični podaci - koga ovlašćuju i do kog iznosa ta osoba može da podigne sredstva. Nakon toga, korisnik poziva banku i obaveštava je o tome, a banka je dužna da izvrši proveru tako što poziva korisnika putem telefona koji je on dao kada je otvarao račun - objašnjava Stanić za Tanjug.

Dalje navodi da je "banka u obavezi i da snimi taj razgovor kao dokaz da je obavljen. Ovlašćeno lice zatim dolazi u banku sa ličnim dokumentima i ovlašćenog i ovlastioca, i podiže novčana sredstva".

Zbog ovakve pojednostavljene procedure koju je NBS propisala, uvtrđen je maksimalni iznos koji se podiže, a to je 80 hiljada dinara, kako bi se minimizirao rizik od zloupotreba. Ovo se odnosi na tekući, devizni i štedni račun, dinarski i devizni.

Banke su, takođe, dužne i da uspostave procedure za omogućavanje e-bankinga i m-bankinga, na način koji je prilagođen datim okolnostima.

Kada je reč o reizdavanju kartica, instrukcija se odnosi na sva lica bez obzira na godine i banke su dužne da korisnicima omoguće da na navedne načine dobiju reizdatu karticu bez obzira na to koliko godina imaju.

- Banka je u obavezi da pozove korisnika, ukoliko mu sama ne dostavi reizdatu karticu na kućnu adresu, i da ga pita da li želi dostavu na kućnu adresu ili ovlašćuje nekoga da dođe i preuzme karticu - završava Dragana Stanić.

Video: Vučić: Penzije isplaćujemo odjednom 10. aprila zajedno sa dodatnih 4000 dinara

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    Ko da podigne toliko kad su penzije za 15 dana u mesecu da zive...

  • DARKO 100%

    Kako su ljudi srecni kad podignu pare kao da ih je sunce ogrejalo,,,novac je moc,,💰Al pacino

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke