• 0

EU uvodi Maršalov plan? "Nema vremena za čekanje, moramo brzo da reagujemo"

Znamo da su nam u ovoj krizi potrebni brzi odgovori. Ne možemo da čekamo godinu, dve ili tri da izumemo nova oruđa, kaže Ursula fon der Lajen

  • 0
Evropska unija, EU

Maršalov plan bi mogao da podstakne brži oporavak Evrope / Foto ilustracija: Shutterstock

Sledeći budžet EU trebalo bi da ima formu novog "Maršalovog plana", kako bi se podstakao oporavak Evrope od krize izazvane korona virusom, izjavila je danas predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

- Znamo da su nam u ovoj krizi potrebni brzi odgovori. Ne možemo da čekamo godinu, dve ili tri da izumemo nova oruđa - rekla je ona na konferenciji za novinare.

Dodala je da je dugoročni budžet, poznat kao višegodišnji finansijski okvir, najsnažnije sredstvo.

- Želimo da oblikujemo Višegodišnji finansijski okvir tako da on bude ključni deo našeg plana za oporavak. Mnogi sada pozivaju na nešto što se zove Maršalov plan. Mislim da evropski budžet treba da bude Maršalov plan koji iznosimo zajedno kao Evropska unija za evropske građane - kaže Ursula fon der Lajen, a prenosi Rojters.

Maršalov plan bio je američki program pomoći za zapadnu Evropu od 1948. godine, kako bi se stimulisao oporavak posle Drugog svetskog rata.

Inače, Evropska komisija izdvaja 100 milijardi evra za podršku kompanijama širom 27 država članica EU, kako u situaciji aktuelne krize ne bi otpuštale radnike, već ih zadržale u okvirima skraćenog radnog vremena.

U sedištu Evropske komsije u Briselu predstavljen je radni okvir nove inicijative "Šur" - koja za cilj ima očuvanje radne snage u EU.

- ''Šur'' je evropski podržano skraćeno radno vreme. Ono može da ublaži efekte recesije - zadržrava ljude na poslu, omogućava kompanijama da se vrate snažno na tržišta po pokretanju svetske ekonomije - kaže fon der Lajen.

Ona napominje da će ova pomoć biti stavljena na raspoloaganje svim zemljama članicama EU, kako bi osnažile svoje kratkoročne planove rada.

U Evropskoj komisiji navode da je EU, uključujući institucije i zemlje članice, do sada mobilisala 2.770 miljardi evra, što predstavlja "najveći odgovor na evrposku krizu ikada".

Video: Predsednik o tome kada Srbija može postati članica Evropske unije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>