• 0

Francuska čini sve da zaštiti kompanije: "Ako bude potrebno, nacionalizacija"

Država je odgovorna za zaštitu vodećih industrijskih kompanija, kaže Burno Le Mer

  • 0
Prazan Pariz, Francuska, koronavirus

Foto: tanjug/AP

Francuska će, ako bude potrebno, nacionalizovati strateške kompanije, kako bi ih zaštitila od posledica krize izazvane korona virusom, izjavio je u ministar privrede Bruno Le Mer.

Ministar je rekao da je predsedniku Emanuelu Makronu poslao popis "strateških kompanija koje bi se na tržištu mogle naći u opasnosti".

- Bićemo spremni da pribegnemo svim raspoloživim sredstvima kako bismo zaštitili te kompanije, bilo povećanjem vlasničkog udela francuske države, bilo dokapitalizacijom, bilo krajnjom opcijom - nacionalizacijom -rekao je Le Mer.

Naglasio je da ne predlaže da ekonomijom upravlja država i objasnio da će, ako se ukaže potreba, nacionalizacija biti privremena. Takođe dodaje da je "država odgovorna za zaštitu vodećih industrijskih kompanija".

Francuska je 17. marta uvela stroge mere izolacije kako bi ograničila širenje korona virusa. Prema podacima zvanične statistike od prošle nedelje, u Francuskoj je privredna aktivnost 35 odsto ispod uobičajenog nivoa.

Video: Kako će se finansirati Program mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>