• 3

U Srbiji bez posla ostalo 2.045 ljudi za 15 dana, otkazi pljuštali u ugostiteljstvu i trgovini

"Otpuštanje radnika bez osnova i slanje zaposlenih na neplaćen odmor bez njihove saglasnosti predstavlja kršenje radnog prava"

  • 3
Stres, posao

Foto: Pixabay

Od 23. marta, od kada je omogućeno prijavljivanje na evidenciju NSZ elektronskim putem, zaključno sa poslednjim danom marta, toj službi prijavilo se 2.045 građana, kažu u Ministarstvu rada.

Od novoprijavljenih u martu, koji su na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanja prijavili nakon prestanka radnog odnosa ili radnog angažovanja najveći broj je iz trgovine i ugostiteljstva.

Od 15. marta kada je uvedeno vanredno stanje, zahteve za ostvarivanje prava na novčanu naknadu podnelo je ukupno 1.860 lica, a od tog broja, 1.486 njih je podnelo zahteve elektronskim putem (počev od 23. marta od kada je uvedena ta mogućnost).

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je prethodnih dana da otpuštanje radnika bez osnova i slanje zaposlenih na neplaćen odmor bez njihove saglasnosti predstavlja kršenje radnog prava i poručio da će svi poslodavci koji to rade biti kažnjeni, a da će država stati iza radnika koji se nađu u takvoj situaciji.

Đorđević je podsetio da Zakon o radu jasno definiše prava, obaveze i postupanje poslodavaca i da postoji niz mera koje mogu da preduzmu u vanrednom stanju, ali da otpuštanje radnika bez osnova i slanje na neplaćene odmore predstavlja kršenje zakona.

On je apelovao na poslodavce da slede primer države i da ne otpuštaju radnike i ne smanjuju im plate tokom vanrednog stanja.

Rekao je da oni koji su izgubili posao mogu da se obrate Nacionalnoj službi za zapošljavanje kako bi dobili naknadu.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    Dolazi drugi jahač apokalipse. GLAD.

  • Realan

    Pa kako mislite da ce ugostitelji da izdrze ovo...Oni su skroz unisteni...

  • Apotekar

    Cuj kaze otpustanje radnika bez osnova pa sta treba vise kada trgovine ne rade nikako koji vi osnov jos treba

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke