• 26

Evo kako će država da vam isplati minimalac, a da gazda to ne iskoristi

Prva isplata prvog minimalca biće sredinom maja

  • 26
Dinari, novac, plata, pare, novčanik Foto: A. Nalbantjan

Preduzetnici, mala i srednja preduzeća, ali i velike kompanije, mogu da računaju na podršku države od sredine maja, kada bi trebalo da dobiju prvu tranšu najavljene novčane pomoći za isplatu zarada zaposlenima, dok bi svi punoletni građani Srbije na svojim računima mogli da očekuju po 100 evra nekoliko nedelja po završetku vanrednog stanja.

Pitanje koje se odmah nametnulo jeste kako će se taj novac isplatiti, odnosno da li će radnici dobijati novac direktno na račun svakog ponaosob, ili preko računa firme. 

Međutim, najoptimalnije rešenje, a koje će biti očigledno i primenjeno jeste da se uplata tri minimalca obavlja preko namenskog računa.

Tako, svako preduzeće će morati da otvori poseban račun putem koga će se isplaćivati planirana sredstva. Na taj način novac će moći direktno da se daje zaposlenima bez ikakve mogućnosti zloupotrebe. Na taj način novac ne može da se koristi ni za šta drugo, i sprečile bi se zloupotrebe, rekao je ranije ministar finansija Siniša Mali.

I u Privrednoj Komori Srbiji navode da još ima otvorenih pitanja i nedoumica, i da bi unarednim danima trebalo da dođe implementacije ekonomskih mera, kao i dokumenata.

U tom smislu, upravo je formiran i tim za implementaciju ekonomskih mera.

Šta je namenski račun?

Namenski račun spada u klasične tekuće račune, a ostoje različite vrste tekućih računa.

U zavisnosti od namene tekući račun može biti namenski a to podrazumeva da se koristi za tačno određeni tip transakcija.

U zavisnosti od toga ko je korisnik platnih usluga, može biti račun za fizička lica – potrošače i tekući račun za pravna lica i preduzetnike. Takođe, u zavisnosti od valute može biti dinarski i devizni, ali se očekuje da isplata minimalca bude svakako u dinarima

Video: Što vičete?: Ovako je Siniša Mali započeo odgovor na poslednje pitanje, pa izašao s konferencije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SUMADINAC KG

    3. april 2020 | 10:54

    A kakva je pomoc za poljoprivrednike? Mi koji imamo malo obradive zemlje zavisimo, najvecim delom,od pijace. Kome sada da prodamo sir, kajmak, prase, jagnje, rasad povrca... Hranu imamo, ali i nama su potrebna sredstva za higijenu i mi placamo struju, telefon i odnosenje smeca.

  • Realno

    3. april 2020 | 11:05

    Šta će mi namenski račun, ja ću mojim radnicima dati punu platu i na vreme jer rade i uvom teškom vremenu, a kako ja kasnije njima da uplatim namenski minimalac? Ako će država da refundira deo troškova kao što i sama reč kaže oni će mi nadoknaditi što dam uplatio.

  • Sramota

    3. april 2020 | 12:31

    Sta je sa 30% gradjana koji su ne zaposleni sta je sa njima i njihovim porodicama

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>