• 1

Nova crna procena Azijske banke: Ostajemo bez 4 biliona dolara

Sve zavisi od trajanja pandemije...

  • 1
Asian Development Bank Azijska razvojna banka / Foto: Wikimedia/AndreaADB

Iz Razvojne azijske banke kažu da će "najgora pandemija ovog veka" imati mnogo veći negativni uticaj na globalnu ekonomiju, nego što se to u početku očekivalo.

Prema najmračnijem scenariju koji je predstavila ova banka, svet će izgubiti 4,1 bilion dolara, što je 4,8 odsto globalnog BDP-a. Međutim, kažu da čak i ova frapantna procena može biti gora, u zavisnosti od toga koliko će trajati pandemija i kako će se dodatno odraziti na lance snabdevanja.

U saopštenju se dalje navodi: "Očekivani uticaj može biti potcenjen, budući da ova analiza isključuje dalje smetnje u lancima snabdevanja, potencijalne društvene i finansijske krize, dugoročni efekat na zdravstvenu negu i obrazovanje".

Najgora procena se odnosi na širenje zaraze u Evropi, SAD i ostalim velikim ekonomijama, a ako se uzima najblaža varijanta - svetski gubitak doseže 2 biliona dolara. Čak i najbolji scenario, međutim, ne isključuje "oštre" posledice korona virusa na globalnu ekonomiju.

Neka ranija predviđanja, od 6. marta, ukazuju na to da bi svetski trošak mogao da iznosi oko 347 milijardi dolara, u najgorem slučaju.

Očekuje se da će regionalni ekonomski rast u azijskim zemljama u razvoju da naglo padne ove godine. Predviđa se rast od 2,2 odsto, što je za 3 odsto niže u odnosu na prethodne procene. Ipak, ako se svet vrati u normalu, ovaj region će doživeti rast veći od 6 procenata tokom 2021. godine.

Video: Potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anonimus

    3. april 2020 | 13:55

    Banke ce propasti skroz na skroz, malo pre sam bila na bankomatu i nije bilo novca :D Nek nam je Bog u pomoci. Kriptovalute su buducnost, ko ima para nek ulozi u neku kriptovalutu. Bitcoinkupovinaprodaja ce zameniti banke :)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>