• 7

Za 40 godina staža, žene zarade 80.000 $ manje nego muškarci. A kako će biti tek sad?

Nevezano za poziciju i obrazovanje, žene generalno zarađuju manje od muškaraca. Stvar bi dodatno mogla da se pogorša zbog pandemije...

  • 7
Wellness, posao

Pandemija bi u ekonomskom smislu mogla gore da se odrazi na žene, nego na muškarce / Foto: Shutterstock

Prema novom PayScale izveštaju, žene su ugrožena kategorija kada je reč o finansijskom aspektu, u doba korone krize.

Istraživanje pokazuje da nastavnice u osnovnoj školi i stjuardese zarade 0,92 dolara na svaki 1 dolar koji zaradi muškarac. Porodične doktorke zarade 0,94, a medicinske sestre 0,98 - i sada, u doba pandemije.

Kako su mnoge škole zatvorene, žene su češće te koje moraju da napuste posao, odu na bolovanje ili neplaćeno odsustvo kako bi brinule o deci ili o starijim članovima porodice. Kad dođe vreme da se vrate na posao, dobiće 7 odsto nižu platu nego što je ima kandidat koji je trenutno zaposlen, na istoj poziciji.

Pandemija je posebno otežala situaciju ženama koje pripadaju radničkoj klasi, a koje sada ne rade: postoji šansa ili da ih ne vrate nazad na posao, ili da im na gore izmene uslove rada. Čak i da ne napuste posao tokom pandemije, istraživanje pokazuje da će one pre nego muškarci - dobiti otkaz.

Stručnjaci kažu da korona kriza još više baca svetlo na društvene, rodne i svake druge razlike. 

Emili Martin, ispred Nacionalnog centra za ženska prava u SAD, kaže da su "žene naglašeno prezentovane kao one koje doprinose ekonomiji za malu platu, i to tek sada dolazi do izražaja, kada preti toliko otkaza".

Žene sada zarađuju 98 centi na svaki dolar koji zaradi njihov muški kolega, koji je na istoj poziciji. To znači da one, u proseku, zarade 80.000 dolara manje tokom 40 godina karijere.

Ipak, one žene koje su zbog svojih profesija sada na prvoj liniji odbrane zbog pandemije, ili su generalno lošije plaćene, imaju još veći izazov da premoste jaz, jer je on veći od 98 centri prema 1 dolaru.

Ovaj odnos je relevantan samo kada govorimo o muškarcima i ženama koji obavljaju isti posao, inače je jaz još veći: 81 cent prema jednom dolaru, u korist jačeg pola. U 2019. on je čak iznosio 79 centi prema dolaru.

Postoje uverenja koja kažu da bi ova krizna situacija, koju mnogi smatraju gorom od Svetske ekonomske krize (2008/2009), mogla da još više "povuče" žene nazad.

Na primer, medicinske sestre koje posebno sada rade punom parom i izložene su visokom stepenu rizika, godišnje zarade 62,200 dolara, dok njihove muške kolege uzmu 63,300 dolara. 

Doktorke imaju godišnju platu koja iznosi 194,791, dok doktori za 12 meseci zarade 208,000 dolara.

Stjuardese godišnje zarade 52,230 dolara, a stjuardi - čak 56,800 dolara. Nisu zanemarljive ni razlike među kasirima: muška plata iznosi 23,500 dolara, a ženska - 22,984 dolara.

Video: Vučić: Molim sve žene da prijave nasilje!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    4. april 2020 | 15:26

    Idu ranije u penziju! Niko da spomene taj podatak, niti udruženje žena ili koja već agencija i organizacija da kaže. Mi hoćemo ista prava a kad je odlazak u penziju pravo sa godinama, onda svi gledaju na stranu.

  • Zeni

    4. april 2020 | 14:59

    Je mesto u kuci.

  • Djole Sm

    4. april 2020 | 14:11

    Manje zarade a koliko vise potrose😮

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>