• 0

Pokrenuta platforma za donacije gradovima i opštinama

Pored hrane i sredstava za higijenu, najveće potrebe su za lekovima i medicinskom opremom

  • 0
Novac dinari

Foto ilustracija: Shutterstock

Nacionalna agencija za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je osmislila i lansirala jedinstvenu platformu sa pregledom potrebnih donacija gradovima i opštinama, a potrebe prvih opština koje su se javile već premašuju 80 miliona dinara.

Sa smanjenim prihodima od poreza, taksa i naknada i suočene sa velikim troškovima u borbi protiv COVID-19, lokalne vlasti apeluju na pomoć donatora za socijalno ugrožene porodice i medicinsko osoblje, ističu iz NALED-a.

Bela Palanka, Babušnica, Aleksinac, Knjaževac, Dimitrovgrad, Čoka, Lebane, Batočina, Bogatić, Vlasotince, Irig, Mali Iđoš i Beočin su opštine sa velikim brojem staračkih domaćinstava i porodicama u teškoj materijalnoj situaciji.

Rad volontera i kontakt centara nije dovoljan i sredstvima donatora obezbedili bi se prehrambeno-higijenski paketi za 15.000 do 20.000 domaćinstava i pojedinaca sa ispodprosečnim primanjima, navodi se u saopštenju NALED-a.

- Među opštinama koje su do danas iskazale potrebe za donacijama, najveći deo pripada trećoj i četvrtoj grupi po razvijenosti, kao i grupi devastiranih i na njih hoćemo da stavimo fokus na platformi jer je tu pomoć zaista najpotrebnija i urgentna - kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Na ovaj način, dodaje ona, želimo da povežemo lokalne samouprave i zdravstvene ustanove sa društveno odgovornim kompanijama i pojedincima koji tu pomoć mogu da pruže.

Sva pravna i fizička lica i međunarodne organizacije mogu putem jednostavne pretrage da vide i odaberu lokalnu samoupravu ili ustanovu kojoj žele da pomognu, nakon čega će biti preusmereni na kontakt osobe i obavešteni o daljim koracima. Poziv je upućen i ljudima u dijaspori koji su poreklom iz ugroženih opština.

Pored hrane i sredstava za higijenu, najveće potrebe su za lekovima i medicinskom opremom za domove zdravlja i zdravstvene radnike koji su u prvim odbrambenim linijama, ali i za službenike javnih preduzeća koji moraju da dolaze na posao tokom trajanja vanrednog stanja.

Sombor, Ćuprija, Ražanj, Preševo, Pirot, Inđija, Arilje, Vranje, Bujanovac i Osečina su samouprave koje su se obratile za ovu vrstu pomoći.

Osim problema sa organizacijom rada sa kojom se sve lokalne samouprave trenutno suočavaju i poteškoća da brojne procese koji se odvijaju u zgradama javne uprave preorijentišu na rad od kuće, nerazvijene opštine dodatno imaju i problem nabavke računara i druge opreme koja je preduslov za nesmetano funkcionisanje izvan kancelarija, ističu iz NALED-a.

Pored uspostavljanja platforme za donacije, u cilju pružanja neposredne podrške lokalu, NALED je Vladi Srbije uputio inicijativu za uspostavljanje Fonda za podršku ugroženim opštinama i gradovima, kao i uvođenje dodatnih podsticaja za osnivanje preduzetničkih radnji, imajući u vidu da su porezi na prihode od samostalne delatnosti ključni lokalni prihodi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>