• 0

Ovih 8 stavki bi pomoglo mikro i malim preduzećima da prebrode krizu

Rezultati istraživanja Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva o posledicama pandemije na poslovanje mikro i malih preduzeća u Srbiji, pokazuju da im hitno treba pomoć i to ne samo od države, već i od velikih kompanija

  • 0
posao, kolege, kancelarija, zagrljaj, grljenje, prisnost, cestitanje Mikro i malim preduzećima potrebna je pomoć velikih kompanija / Foto: Shutterstock

Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje. Većina očekuje (80%) smanjenje potražnje za njihovim proizvodima i uslugama tokom i nakon trajanja pandemije, dok oko 30 odsto smatra da će se kriza odraziti na smanjenje broja zaposlenih u preduzećima.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja o posledicama pandemije, koje su Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje sproveli u periodu od 25. do 29. marta 2020. godine.

Više od 70 odsto preduzeća očekuje da će osećati ekonomske posledice pandemije na poslovanje 6 meseci i duže. Finalno, polovina procenjuje da ove izazove neće moći da prevaziđe bez dodatne podrške.

Pored mera koje očekuju od države, preduzetnici su dali i predloge drugih mera koje bi velike kompanije i privatni sektor mogli da preduzmu da pomognu mikro i malim preduzećima. Među najčešćim predlozima su:

- Davanje prednosti malim domaćim proizvođačima u odnosu na uvoznu robu

- Podrška u promociji i marketingu

- Aktivno uključivanje velikih kompanija u promociju mikro i malih preduzeća u kriznom periodu

- Poštovanje postojećih i/ili skraćenje valuta plaćanja

- Uključivanje u prodajne lance i besplatno ulistavanje mikro i malih preduzeća iz Srbije

- Pomoć u vidu biznis i finansijskog savetovanja, kao i u obezbeđivanju novih klijenata

- Odlaganje rokova plaćanja računa i mogućnost plaćanja na rate

- Donacije u vidu robe ili finansijskih sredstava i pozajmice za likvidnost

- Kako bi se u narednom periodu što bolje odgovorilo na potrebe ovih preduzeća, želeli smo da istražimo izazove sa kojima se suočavaju i vidove podrške koji su im potrebni kako bi se ublažile ekonomske i društvene posledice pandemije - kaže Neven Marinović, direktor Smart kolektiva i Izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje.

Dodaje da će rezultate istraživanja podeliti sa svojim partnerima – predstavnicima međunarodne zajednice, javnim sektorom i ostatkom privatnog sektora, kako bi svi oni zajedno mogli da osmisle i sprovedu adekvatne mere.

Iako su među najpogođenijima krizom, više od 30 odsto ispitanih preduzeća i sama su se uključila u akcije solidarnosti sa svojim sugrađanima.

Preduzetnici i mala preduzeća u prethodnim danima su donirali obroke, namirnice i higijenska sredstava; preusmerili su proizvodnju na higijenske proizvode i zaštitne opreme, 3D štampanje vizira za medicinsko osoblje, i volonterski su pomagali pri distribuciji paketa pomoći.

Video: Vučić: Molim privatnike da ne otpuštaju radnike

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>