• 7
 ≫ 

Usvojeno: Za lekare, vojsku i policiju u samoizolaciji - zarada 100 odsto

 ≫ 

Odsustuvo sa rada će se dokazivati rešenjem nadležnog organa

  • 7
Test, testovi, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva za rada donela Zaključak kojim je obezbeđeno pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto onim zaposlenima, koji zbog neposrednog izlaganja riziku radi obavljanja svog posla, lečenja, zbrinjavanja i obezbeđenja obolelih, privremeno odsustvuju sa rada, jer se nalaze u samoizolaciji, izloaciji ili su oboleli od virusa COVID-19.

Kako se navodi u sapštenju resornog ministarstva, to se prvenstveno odnosi na lekare, medicinsko osoblje, vojsku i policiju.

Odsustuvo sa rada oni će dokazivati rešenjem nadležnog organa (sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova i drugo) ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad (doznaka).

Za prvih 30 dana odsustva sa rada visinu naknade zarade poslodavci treba da isplate iz svojih sredstava.

Ukoliko je zaposleni na plaćenom odsustvu više od 30 dana, poslodavci mogu da, počev od 31. dana odsustva sa rada, visinu naknade zarade isplate tako što će iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbediti zakonom propisani iznos naknade zarade, a iz svojih sredstava obezbediti razliku do visine od 100 odsto osnova za naknadu zarade, precizira se u saopštenju.

Podsetimo, juče je Vlada razmatrala predlog da urebom naloži svim poslodavima da svojim zaposlenima koji se nalaze u samoizolaciji, ili su oboleli od virusa COVID-19, zbog neposrednog izlaganja riziku zbog obavljanja svog posla, obezbede pravo na naknadu zarade u visini od sto odsto.

Video: Mali: Ovo nije pomoć za poslodavce, već za zaposlene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skids

    3. april 2020 | 15:24

    A kasirke i radnike obezbedjenja niko ne pominje svuda su medju prvima na udaru a izgleda da su gradjani drugog reda

  • Zverko

    3. april 2020 | 17:25

    A radnici po marketima,pumpama,pekarama...fabrikama koje nisu ni prestajale sa radom

  • Srba i Ro

    3. april 2020 | 17:24

    Poštovani sunarodnici iz Srbije ja sam protiv ove vlasti u Srbiji ali pozdravljam pametne odluke kao što je ova. Podrška Vojsci, Policiji i medicinskim radnicima. (VOZAČIMA, RADNICIMA OBEZBEĐENJA I RADNICIMA U TRGOVINI.).

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>