• 0

Crni mart je prošao, ali šta dalje? SAD beleži 700.000 ugašenih radnih mesta i rast nezaposlenosti

Stopa nezaposlenosti je u martu porasla na 4,4 odsto, s februarskih 3,5 procenata

  • 0
covek na laptopu U SAD je ugašeno 700 hiljada radnih mesta / Foto: shutterstock.com

SAD trenutno prolaze kroz najizazovniji period ikada, kada je reč o tržištu rada. U martu, nezaposlenost je porasla više nego što je bilo očekivano, budući da je pandemija počela negativno da utiče na domaćinstva i poslovanje kompanija.

Blumberg prenosi da je stopa nezaposlenosti u martu porasla na 4,4 odsto (očekivano je bilo 3,8%), a u februaru je iznosila 3,5 odsto. Istog meseca, ugašeno je oko 700.000 radnih mesta. Ipak, stvarni gubitak je možda bio još veći, budući da istraživanje koje je sprovela Vlada nije uključivalo dve poslednje nedelje marta, kada je bilo najviše otpuštanja.

Dakle, pandemija je donela neverovatan preokret s obzirom na to da se broj radnih mesta u februaru ove godine uvećao za 275 hiljada. Prema oceni agencije AP, to je dokaz da je američka ekonomija bila u odličnoj formi pre korone.

Tačno 9,9 miliona Amerikanaca se prijavilo za novčanu naknadu na osnovu nezaposlenosti u drugoj polovini marta, što je ujedno istorijski trenutak za SAD. Na masovno otpuštanje radnika uticao je prestanak rada preduzeća u mnogim privrednim granama, kao što su ugostiteljstvo, turizam, auto-industrija, robne kuće, administrativne službe.

Broj ljudi koji se klasifikuju kao privremeno nezaposleni popeo se sa oko 800.000 na 1,85 miliona, što je najveći mesečni skok još od 1960. godine.

Video: Vučić: Molim privatnike da ne otpuštaju radnike

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>