• 2
 ≫ 

U senci korone, vodi se rat oko crnog zlata: Koliko je loše, naftaši se plaše da priznaju

 ≫ 

Ima li nade za novi dogovor?

  • 2
nafta, naftaši, gorivo Cene goriva svetsko tržište nafte

Foto: Shutterstock

Članovi Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i glavni proizvođači nafte održaće prvi sastanak posle propasti prethodnog sporazuma.

Tokom razgovora, koji bi trebalo da budu održani u ponedeljak putem video kola, učesnici će razgovarati o situaciji na naftnom tržištu i novoj deklaraciji o saradnji, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo energetike.

Dodaje se da će sastanak biti održan na poziv lidera naftnog saveza, Saudijske Arabije, koji je pozvao na hitan sastanak "da bi se pokušao postići pravičan dogovor o vraćanju ravnoteže na tržištu nafte" .

Potez kraljevstva usledio je posle telefonskog razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Tramp je kasnije rekao da se "nada" da su Moskva i Rijad na putu ka novom smanjenju proizvodnje nafte od 10 do 15 miliona barela (ali nije precizirao u kojem periodu).

Američki lider je naveo razgovore između prestolonaslednika i ruskog predsednika Vladimira Putina, ali Kremlj nije potvrdio smanjenja. Dok je Tramp pozdravio potencijalni sporazum između Rusije i Saudijske Arabije, nije rekao da će SAD smanjiti svoju proizvodnju nafte.

Iako su SAD ranije odbijale da podrže mere OPEK-a za jačanje tržišta, niske cene sirove nafte su štetne za američke proizvođače nafte iz škriljaca i mogu da dovedu do propasti većine kompanija.

Prethodni sporazum istekao je 1. aprila, što je bivšim potpisnicima omogućilo povećanje proizvodnje, čime su na kraju uticali na cene nafte.

Pakt o smanjenju proizvodnje koji je postojao od 2017. godine propao je jer Rusija i Saudijska Arabija nisu uspele da se dogovore o novim uslovima 6. marta.

Rijad je insistirao na većim ograničenjima, a Rusija je želela da ih zadrži na postojećem nivou. Neuspeh u sporazumu pokrenuo je "rat s cenama nafte" nakon što je Saudijska Arabija zapretila da će povećati proizvodnju. Taj potez poslao je cene na dno.

Same vesti o sastanku već su podigle malo cene. Pa je nafta otišla na 31 dolar za barel.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    3. april 2020 | 17:32

    Dodjite u Srbiju ovde nece da propadnete imamo najskuplje gorivo u Evropi, i da padnu cene jos vise na berzi Srbija zadrzava svoj rejting sa visokom cenom tako da nema zime za vas ovamo!

  • Vsla baš..

    3. april 2020 | 19:32

    I niko da kaže šta se dešava sa cenom derivata u Srbiji..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>