• 5

Zahtev evropskih parlamentaraca: Balkanu omogućiti uvoz zaštitne i medecinske opreme iz EU

Podrška inicijativi PKS da se omogući uvoz medicinske opreme iz EU

  • 5
korona virus, koronavirus,

Foto: Tanjug/AP

Inicijativa da se našem regionu omogući uvoz zaštitne medicinske opreme iz Evropske unije bez prethodne autorizacije država članica dobija sve širu podršku evropskih parlamentaraca, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Predsednik PKS, ujedno i predsednik Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Marko Čadež, prošle nedelje uputio je apel predsednici Evropskog parlamenta i evropskim komesarima za trgovinu i proširenje, da se Zapadni Balkan uključi u sisteme zelenih koridora za transport i zajedničke nabavke medicinske i zaštitne opreme.

Pismom Filu Hoganu, evropskom komesaru za trgovinu, obratili su se danas i članovi Komiteta za međunarodnu trgovinu na čelu sa Berndom Langeom, predsedavajućim uticajnom odboru Evropskog parlamenta.

Uz razumevanje okolnosti i ciljeva zbog kojih je Evropska komisija donela odluku i stav da ona mora biti privremena, članovi Komiteta za međunarodnu trgovinu ukazuju da vitalni interesi i moralna odgovornost EU ne prestaju na granicama Evropske unije i da u susedstvu postoje važni partneri lancima snabdevanja povezani sa EU, i Unija sa njima, kao što je Zapadni Balkan, čije se potrebe moraju uvažiti, navodi se u saopštenju Komore.

U pismu parlamentaraca koje prenosi PKS, kaže se da to treba učiniti, jer COVID-19 lako prelazi granice, a uspeh u borbi protiv ove bolesti zavisi i od uspeha partnera, posebno onih sa kojima se dele granice.

Oni zato predlažu da se zapadnobalkanska šestorka izuzme iz odluke o prethodnoj autorizaciji i pozovu da se pridruže mehanizmu zajedničke nabavke zaštitne opreme, kao i akcijama nabavke respiratora i druge medicinske opreme, prenosi PKS.

COVID19 će, upozorili su članovi Komiteta, ozbiljno uticati na zemlje u razvoju sa slabijim javnim zdravljem koje će još teže izdržati pritiske virusa nego evropski sistemi, zbog čega se mora izbeći da doneta mera negativno utiče na ekonomski najslabije države sveta i na njihove građane.

Pozvali su Komisiju i države članice da imaju na umu da bi opremu trebalo da dobijaju i oni kojima je najviše potrebna, a ne samo oni koji sebi mogu da priušte da plate najvišu cenu i da to hitno omoguće.

- U trenutku kada su ove odluke bukvalno pitanje života i smrti, moramo da osiguramo da se odluke o odobrenju izvoza donose brzo - apeluju u pismu članovi Komiteta za međunarodnu trgovinu Evropskog parlamenta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    3. april 2020 | 19:22

    Da smo u EU bi dobili sto je potrebno kao i sve clanice EU.

  • Uf

    3. april 2020 | 22:59

    Ja radim u Nemackoj u gradskoj bolnici,i ovde nemaju nista,nemaju maske,zastitne odece,dezinfekciona sredstva. Nosim po dzepovima jednu flasicu i dezinfikujem sebi ruke. Pa kontam nesto,valjda bi prvo sebe obezbedili?! Ja ne znam odakle?

  • Unna

    3. april 2020 | 19:27

    #Medicinske

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>