• 1

Kakav tajming: Amazon kreće u osvajanje gejming tržišta koje ovih dana niže milijarde

Kada je posao u pitanju, Džef Bezos ne greši...

  • 1
Amazon

Amazon se tek zahuktava... / Foto: Tanjug/AP

Kako bi sustigao Epl i Gugl, vodeći div internet trgovine, Amazon, odlučio je da zakorači u jednu od najvrednijih industrija današnjice – gejming.

Njihov plan uključuje razvoj sopstvenih igara, ali i platforme za igranje video igrica u oblaku – Project Tempo. Sličan sastav je već razvio Gugl i nazvao ga Stadia, dok je Epl za svoje korisnike razvio Arcadu, prenosi Novac.hr.

Za razliku od  klasičnih igara za računare i konzole, za koje je potrebno kupiti snažan hardver na kojem će se pokretati igre, za uživanje u igrama u oblaku uopšte nije važan hardver. Potrebno je da imate internet i uređaj s kojim ćete se prikačiti na njega.

Kako piše Njujork Tajms, Amazon je prvobitnu verziju svoje platforme trebalo da predstavi krajem 2020, međutim, s obzirom na krizu koja trenutno vlada - odložiće to za 2021. Ipak, u maju ove godine biće predstavljena prva originalna video igrica Crucible.

Inače, pokretanje sopstvene cloud platforme za video igre bila bi prva velika investicija Amazona u segmentu zabave. Ovaj američki div je poslednji put u segment zabave investirao pre 15-ak godina, pokretanjem striming servisa za serije i filmove, Amazon Prime.

Pokretanjem novog gejming servisa, prema predviđanjima stručnjaka, Amazon bi u svoju "bazu" mogao da privuče oko milion novih pretplatnika.

O tome kako vlasnik Amazona, Džef Bezos, ne greši kada su u pitanju posao i novac, govori i podatak da se u pravom trenutku odlučio za ovaj potez. Naime, gejming industrija bi u 2020. mogla da ostvari prihod od 160 milijardi dolara, što nadmašuje godišnju zaradu filmske i muzičke industrije.

Osim toga, prema procenama, ova industrija bi za pet godina trebalo da premaši vrednost od 300 milijardi dolara.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Scarecrow

    4. april 2020 | 11:09

    Amazon je cini mi se I vlasnik twitch-a koji je nekad bio iskljucivo za "gejmere strimere", mada sada tamo ima svega

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>