• 3

MMF: Nikad pre se nije desilo da svetska ekonomija ovako stane. Imamo bilion $ za više od 90 zemalja

Najteže su pogođene rastuće i ekonomije u razvoju, koje su izgubile oko 90 milijardi dolara

  • 3
Kristalina Georgieva

Kristalina Georgijeva / Foto: Wikimedia/World Bank Group/ Grant Ellis

- Nikada u istoriji MMF nismo svedočili zaustavljanju svetske ekonomije - navela je juče šefica MMF-a, Kristalina Georgijeva, na onlajn konferenciji za medije, koja je organizovana zajedno sa SZO.

Više od 90 zemalja je od Međunarodnog monetarnog fonda zatražilo vanrednu finansijsku pomoć zbog pandemije korona virusa.

- Sada smo već u recesiji. Mnogo je gore nego pre desetak godina - dodala je Georgijeva, a prenosi Seebiz.

Najteže su pogođene rastuće i ekonomije u razvoju, koje su izgubile oko 90 milijardi dolara. MMF je posebno zabrinut zbog realne šanse da se nedavni ekonomski rast afričkih zemalja preokrene.

Georgijeva je najavila da će MMF iskoristiti svoju rezervu za vanredna stanja od bilion dolara, kako bi pomogao pogođenim privredama, uključujući afričke zemlje koje bi, inače, morale da biraju između borbe protiv korona virusa i toga da nahrane svoje stanovništvo.

Direktor SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus, pozvao je zemlje da suspenduju naplatu medicinskih usluga i osiguraju besplatno testiranje i zdravstvenu negu za sve obolele od Covida-19.

Kako kaže, zemlje donatori su već obećale ili uplatile gotovo 690 miliona dolara za plan SZO odgovora na ovu pandemiju, što je premašilo traženih 675 miliona.

Video: Jedanaest aviona dopremilo medicinsku pomoć iz Ruske Federacije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>