• 90

Mali potvrdio: Na ovaj račun će vam leći minimalac

"Ova pomoć ide radnicima, neću dozvoliti bilo kakve zloupotrebe"

  • 90
Dinari, novac, plata, pare, novčanik

Foto: A. Nalbantjan

- Svakome je posle ove krize da mu radnici ostanu - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Obućari, krojači, kozmetičari, kako je rekao, njima znači da im država kaže da će dobiti tri minimalca.

Ministar je istakao da se minimalac ne oporezuje, i da nema potrebe da se plaća porez i doprinosi za to. Cilj je, ponovio je, da se sačuva svako radno mesto.

Na pitanje kako radnik da se zašititi, odnosno na kakav račun će dobiti minimalac, kaže:

- Ova pomoć ide radnicima, neću dozvoliti bilo kakve zloupotrebe. U trezoru će biti namenski račun za svako preduzeće - rekao je Mali.

Poslodavcima se na taj način pomaže što ne moraju da plaćaju doprinose, i mogu da se vrate u biznis što pre.

Vraćeno hiljade radnika na posao

Mali istakao da su posle predstavljanja mera za pomoć srpskoj ekonomiji zbog epidemije korone, vratili na posao više hiljada radnika.

Uveren je da je to zato što je pogođena suština problema, naročito drugom merom koja predviđa da država pokrije minimalac za svakog zaposlenog, a poslodavac ostalo.

Istakao je da ta mera podrazumeva da će država svakom radniku isplatiti oko 750 evra, odnosno nešto više od 90. 000 dinara na ime minimalca za tri meseca i tako, uveren je ministar, sprečiti otpuštanje radnika.

Mali objašnjava i da, osim ovog, poslodavac nema obavezu da plaća kredite i finansijske lizinge, nema potrebe da plaća poreze i doprinose za zarade i akontaciju za porez na dobit za 2020.

Jedini uslov da to dobije, ističe Mali, jeste da nije otpustio više od 10 odsto radnika, što će se proveravati kroz poresku prijavu.

Mali je gostujući na TV Prva o uticaju korona virusa na ekonomiju i merama koje je Vlada Srbije predložila za oporavak privrede, dodao da država želi da u ovim uslovima pomogne najugroženijima. Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Kao što smo pisali, prva isplata prvog minimalca biće sredinom maja, a OVDE možete pročitati i objašnjenje šta je tačno namenski račun.

Video: Što vičete?: Ovako je Siniša Mali započeo odgovor na poslednje pitanje, pa izašao s konferencije

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukodlak

    Ja nisam politicki orijentisan, niti obojen. Ljudi, da li ste svesni ,u kakvoj smo mogli agoniju upasti. 350000 povratnika, pa neka je svaki 100, zarazen, to 3500zarazenih ,to bi za 10-15, Dana bila bi zarazena ,matematickim proracunom cela SRBIJA. HVALA ,vladi, predsedniku, sto su na vreme preduzeli sve adekvatne mere, I spremno docekali- neprijatelja. Hvala , doktorima sto se nesebicno bore ,i Zalazu u ovoj borbi. I mi smo svoje zivote ne sebicno ,zrtvovali 99, SRBIJA SE MORA BRANITI , ovaj put neprijatelj je nevidljiv, i nepredvidljiv, ali Mi ga moramo naci. OSTANI KOD KUCE.

  • Upsss

    A kako cu ja ,koji imam firmu i jedini sam u njoj kao vlasnik i radnik?

  • Teodora

    Minimalci ce mnogo znaciti nasem narodu, kao i svim privatnicima.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke