• 0
 ≫ 

Šteta po privredu 2,6 milijardi evra nedeljno, eksperti upozoravaju da ovo mora da se okonča što pre

 ≫ 

Potrebno je vreme da se opet pokrene privreda

  • 0
Korona virus, koronavirus, Austrija, Beč

Foto: Tanjug/AP

Šteta po austrijsku privredu, usled restriktivnih mera za sprečavanje širenja korona virusa, iznosi 2,59 milijardi evra nedeljno, proračunali su eksperti Društva za primenjeneno privredno istraživanje (GAW).

Taj veliki ekonomski gubitak treba, što je pre iz medicinskog ugla moguće, okončati, istakli su Fridrih Šnajder i Štefan Hajgner.

- Naši proračuni pokazaju da aktuelna situacija posebno pogađa tercijarni sektor, to jest trgovinu, gastronomiju i hoteljerstvo, jer samo ovaj sektor ima nedeljnik gubitak u visini od 1,92 milijardi evra - naglasio je Šnajder.

Sekundarni sektor, kao što su građevinarstvo ili proizvodnja, pogođen je, prema proračunu GAW, sa nedeljnim gubitkom u visini od 672 miliona evra.

Naučnici tvrde da je njihov proračun konzervativan, i da je privredi važan svaki dan do normalizacije. Svaki dan, kako dodaju, košta Austrija srednji trocifreni milionski iznos.

- Nakon hrabrog uvođenja restriktivnih mera sada je potrebna hrabrost u blagovremenom vraćanju - navode eksperti.

Ističu da je važno, da bi se "zamrznuta privreda ponovo odmrzla", da se predstavi jasan vremenski okvir i time obezbedi planiranje.

- Privredi je potrebno vreme kako bi ponovo pokrenula proizvodnju - ukazuje Šnajder.

Oni navode da je finansijska kriza 2008.bila kriza poverenja koja je vodila do "šoka u potražnji ", a sada postoji ne samo " šok u potražnji, već i ponudi ". Na jednoj strani građani zabrinuti za svoja radna mesta više štede, a na drugoj strani nije moguća socijalna potrošnja kao što je poseta restoranima ili pozorištima.

Video: Čadež o posledicama pandemije na kompanije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>