• 0

Sećate se Varufakisa, ministra koji je remetio svet finansija? Misli da kriza nikad nije bila gotova

Korona je samo produbila recesiju

  • 0
Berza, pad berze, korona virus

Foto: Shutterstock

Bivši ministar finansija Grčke i jedan od vodećih levičarskih ekonomista Janis Varufakis rekao je da Evropa nikada nije izašla iz ekonomske recesije koja je počela 2008. godine.

Dodao je da je epidemija korona virusa samo produbila i ubrzala krizu.

Varufakis je poručio da ne treba verovati onima koji vam kažu da se kriza iz 2008. godine završila i da se sada nalazimo u novoj krizi.

- Ta kriza se nikada nije završila. Ona je samo promenila formu, prešla sa jednog na drugi kontinent. Međutim, uvek je bila tu sa nama. Svet se nikada nije vratio u neku vrstu ekvilibrijuma nakon 2008. Epidemija koronavirusa je samo produbila i ubrzala ovu neprestanu i beskrajnu krizu koja je počela 2008 - poručio je bivši grčki ministar finansija.

Varufakis je objasnio da je jedini razlog zbog kojeg je posle 2011. godine postojao privid oporavka taj što su Centralne banke i Vlade preuzele na sebe održavanje u životu finansijskih tržišta. On je rekao da su to uradile tako što su trilione novčanica i dale ih po kamatnoj stopi od 0,1 posto korporacijama koje su već bile pune novca, kao što su Epl i Gugl.

 

- Time su masivno povećali ekonomsku nejednakost i stabilizovali finansijska tržišta, ali su time istovremeno ugašene sve investicije u stvaranje kvalitetnih radnih mesta, zdravstvo, obrazovanje. To je i razlog zbog koje postoji nezadovoljstvo stanovništa i pre nego li je Covid-19 stupio na scenu. A kada je korona virus došao na scenu zatekao je globalni kapitalizam kako sedi na gigantskom mehuru privatnog duga naduvanog od strane Centralnih banaka u ime finansijskog kapitala. Covid-19 je igla koja je probila taj balon na kojem je finansijski kapitalizam sedeo od 2008. do danas - poručio lider panevropskog pokreta Diem25.

Stoga, kako je napomenuo, čak i ukoliko još jednom dođe do erozije finansijskih tržišta, nivo investicija u oblastima koje će najviše benefita doneti radničkoj i srednjoj klasi će biti još manji nego što su bile.

- Evropi je potrebna zajednička investiciona politika koja je bazirana na savezništvu Evropske investicione banke i Evropske centralne banke. Potrebna nam je univerzalna dividenda za sve građane Evrope. Takođe nam treba fond za socijalnu jednakost i zeleni fond čija bi svrha bila da ponovo energizuje privatni kapital i javne finansije. Potrebni su nam javni finansijski instrumenti kako bi smo preusmerili likvidnost koja postoji u našim finansijskim sklopovima u javna dobra kao što su zdravstvo i kvalitetna radna mesta. Agenda Diem 25 nije nikada bila relevantnija i preko potrebna Evropi kao što je danas - zaključio je Varufakis.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>