• 1

Korona iznedrila nove mogućnosti: I strane i firme u Srbiji prenamenili pogone

Problem im je nabavka repromaterijala

  • 1
MASKE DONIRANJE DZ NOVITET ALEKSINAC

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Od izbijanja pandemije korona virusa brojne kompanije u svetu, ali i Srbiji potpuno su ili delimično izmenile svoju proizvodnju i kapacitete usmerili na izradu novih proizvoda, najviše zaštitnih maski, odela, respiratora i dezinfekcionih sredstava, kako bi opstali u periodu dok traje globalna epidemija.

Tekstilci u Srbiji su tako sa radnih i zaštitnih uniformi veliki deo svoje proizvodnje prebacili na izradu zaštitnih maski, dok su pojedine firme za proizvodnju alkoholnih pića deo resursa namenili pravljenju medicinskog alkohola za dezinfekciju.

U maloj aleksinačkoj varošici Žitkovac, koja broji nešto više od dve hiljade žitelja, porodično preduzeće za izradu tekstilnih proizvoda "Novitet", polovinu trenutnog poslovanja preusmerilo je za izradu zaštitnih maski, mantila, kombinezona, kapa i kaljača.

- Jedna polovina proizvodnje sada radi zaštitne maske a druga zaštitne kombinezone, mantile, kape i kaljače - navodi zamenik direktora ovog preduzeća Slavica Stoilović

Kako kaže, trenutno im je najveći problem kako doći do neophodnog repromaterijala.

Zainteresovanih kupaca ima, kaže ona, ali zbog toga što repromaterijal više ne mogu da dopreme iz Turske ili Kine, odgovaraju na porudžbine samo u onoj količini za koju mogu da garantuju da će je proizvesti.

Ova firma danas dnevno može da napravi od 6.000 do 8.000 jednokratnih zaštitnih maski koje, kao i drugu zaštitnu opremu, isporučuju medicinskim ustanovama, domovima zdravlja, apotekama, domovima za stara lica...

Uz pomoć Privredne komore Srbije orijentisali su deo proizvodnje i ka Galenici za koju uslužno šiju jednokratne medicinske maske.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>