• 1
 ≫ 

Respiratori pre krize koštali 26.000 evra, sada i 300.000

 ≫ 

Kada Amerika naruči 30.000 respiratora onda krene tuča...

  • 1
respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari

Foto-ilustracija: Shutterstock

Respirator je pre ove pandemije koštao oko 26.000 evra, a danas ne može da se kupi sa sigurnošću ni za 300.000 evra, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić ilustrujući kakva "tuča" na svetskom tržištu vlada za opremom, ali je dodao da je u Srbiju, od izbijanja krize, dopremljeno ukupno 573 respiratora.

Vučić je objasnio da toliki broj nije nabavljen u prethodne 3 ili 4 decenije. Ukazao je da ima još 1.000 naručenih i plaćenih respiratora.

Međutim, ukazuje da za respiratorima i drugom opremom vlada "opšta tuča" na svetskom tržištu.

- Kada Amerika naruči 30.000 respiratora onda krene tuča, jer se sve druge zemlje isto bore. Nemačka, koja ima proizvođača ''Dreger'', podigla je proizvodnju sa 28.000 na 40.000. Imate Španiju koja je optuživala Tursku za oduzimanje opreme. To sve vodi i ka rastu cene za dva do pet puta, jer nikome više nije važan novac - obasnio je on u izjavi za TV Prva.

Vučić je ukazao da je respirator nekada koštao oko 26.000 evra, a danas ne može da se kupi sa sigurnošću ni za 300.000 evra.

Podsetio je da su Nemci kupili maske od američke kompanije na Tajlandu, koje su posle usmerene u SAD. Srbija, i u takvoj situaciji, prema njegovim rečima nije nemoćna, jer je snalažljiva.

- Ne zato što je neko mnogo pametan, već što smo među prvima razumeli kakvo je stanje. Uputili smo odmah agente i radimo u timovima. Razgoavramo a predsednicima i premijerima zemalja. Borimo se za svaki respirator, za svaku masku. Mislim da nam ide mnogo bolje nego drugima - zaključio je Vučić.

Video: Vučić: Uvezeno prvih 100 komada rezervnih pluća za ljude kojima više ne treba respirator

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>