• 12

Najčešće pitanje prethodnih dana: Imam li pravo na minimalac ako nemam radnike?

Šta ako ste jedini zaposleni?

  • 12
posao, solarni paneli

Foto: Pixabay

Dok čekamo da se Program ekonomskih mera za pomoć privredi pretoči u dokumenta, jedno od čestih, ako ne i najčešćih pitanja prethodnih dana bilo je da li neko, kao samostalni preduzetnik, koji nema drugih radnika, ima pravo na isplatu minimalca od države.

Kako su predstavnici Vlade i Kriznog štaba za ekonomiju objasnili, svako, bez izuzetka ima pravo na pravo na isplatu minimalne zarade. Pa i u slučaju, da ste jedini zaposleni. Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobiće podršku države u iznosu tri minimalne zarade za svakog zaposlenog. Minimalna mesečna zarada trenutno iznosi nešto više od 30.000 dinara.

Prema trenutnim pravilima o razvrstavanju pravnih lica, odnosno važećem Zakonu o računovodstvu, veličina preduzeća određuje se na osnovu prosečnog broja zaposlenih, poslovnog prihoda i vrednosti ukupne aktive.

Naravno, mere neće moći da koriste oni koji su otpuštali, ili nisu obavljali svoje obaveze prema državi.

Inače, za isplatu tri minimalne zarade, država je spremila 97, 3 milijarde dinara.

U međuvremenu, privrednici i drugi građani koji imaju pitanja u vezi sa poslovanjem za vreme virusa korona mogu da ih šalju na mejl informacije@mfin.gov.rs. Neka od njih će Ministarstvo finansija, zajedno sa odgovorima, objavljivati i na društvenim mrežama.

 

Video: Mali: Ovo nije pomoć za poslodavce, već za zaposlene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🥔

    6. april 2020 | 12:13

    A jel imam pravo da živim pošto sam nezaposlen(primanja nula) ?

  • JO

    6. april 2020 | 11:28

    Pa ko je slušao mogao je da čuje više puta je ponovljeno da imaju pravo i taksisti. Ako oni imaju radnike onda razumem vašu zbunjenost ali pošto nemaju pitanje je besmisleno.

  • mama

    6. april 2020 | 11:14

    imam pitanje.. osobe koje su izbegli sa kosova jos u ratu.. primaju vrstu socijale od 7-8000 din, sta ce biti sa tim osobama.. jel sledi i njima u ovim teskim trenucima nesto jer su nazalost zdrastveno slabi, pa oko 5000 din odlazi u apoteku za terapiju.. molim Vas ikakva pomoc.. odogovor.. bilo sta..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>