• 12

Najčešće pitanje prethodnih dana: Imam li pravo na minimalac ako nemam radnike?

Šta ako ste jedini zaposleni?

  • 12
posao, solarni paneli

Foto: Pixabay

Dok čekamo da se Program ekonomskih mera za pomoć privredi pretoči u dokumenta, jedno od čestih, ako ne i najčešćih pitanja prethodnih dana bilo je da li neko, kao samostalni preduzetnik, koji nema drugih radnika, ima pravo na isplatu minimalca od države.

Kako su predstavnici Vlade i Kriznog štaba za ekonomiju objasnili, svako, bez izuzetka ima pravo na pravo na isplatu minimalne zarade. Pa i u slučaju, da ste jedini zaposleni. Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobiće podršku države u iznosu tri minimalne zarade za svakog zaposlenog. Minimalna mesečna zarada trenutno iznosi nešto više od 30.000 dinara.

Prema trenutnim pravilima o razvrstavanju pravnih lica, odnosno važećem Zakonu o računovodstvu, veličina preduzeća određuje se na osnovu prosečnog broja zaposlenih, poslovnog prihoda i vrednosti ukupne aktive.

Naravno, mere neće moći da koriste oni koji su otpuštali, ili nisu obavljali svoje obaveze prema državi.

Inače, za isplatu tri minimalne zarade, država je spremila 97, 3 milijarde dinara.

U međuvremenu, privrednici i drugi građani koji imaju pitanja u vezi sa poslovanjem za vreme virusa korona mogu da ih šalju na mejl informacije@mfin.gov.rs. Neka od njih će Ministarstvo finansija, zajedno sa odgovorima, objavljivati i na društvenim mrežama.

Video: Mali: Ovo nije pomoć za poslodavce, već za zaposlene

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan Milenovic

    Da li vlasnik firme u prijavi za olaksice treba da navede koliko ima zaposlenih ili to proverava drzava kompijuterski? Hvala

  • Pavle

    Pozdrav . Da li ja kao taksista koji ima radnika i naše obaveze placam na vreme imam pravo na minimalac isto kao i taksisti koji nemaju radnika? Razumem da će taksisti dobiti pare od države ali sta je sa nama koji imamo radnike a taksisti smo ? Placamo na vreme sve i pored ove situacije , dali i za nas vazi to primanje ili samo za taksiste koji nemaju radnika . Hvala

  • 🥔

    A jel imam pravo da živim pošto sam nezaposlen(primanja nula) ?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke