• 5

Naši vs. američki naftaši: Direktori otišli kod Trampa, mole za pomoć, šta će biti kod nas?

Od dogovora zavisi i cena nafte

  • 5
nafta, naftaši, gorivo Cene goriva svetsko tržište nafte

Foto: Shutterstock

Države redom predstavljaju svoje pakete ekonomskih mera koje bi trebalo da pomognu privredi u borbi protiv korona virusa i negativnih efekata. Mi smo predstavili prvi paket, a jedna od mera je isplata 50 odsto minimalca u velikim firmama. Kod nas se na primer, velikom firmom smatra naftna kompanija.

S druge strane, u Americi se takođe tumači paket mera, ali njihovi naftaši su odmah otišli kod predsednika i mole za pomoć. Naravno, ne mogu da se porede naftno tržite tamo i ovde, ali je zanimljivo kako se u senci korone vodi i jedan drugi rat - rat oko crnog zlata.

Vodeći američki rukovodioci i direktori naftnih kompanija pozvali su predsednika Donalda Trampa da omogući industriji pristup vladinim programima koje su namenjene u borbi protiv korone.

Zahtev je došao u trenutku kada se očekuje da se postigne novi dogovor članica OPEK oko smanjenja proizvodnje.

- Tramp je bio "vrlo prijemčiv" za taj zahtev i nije razgovarao o smanjenju proizvodnje nafte - rekao je izvršni direktor Majk Samers, izvršni direktor American Petroleum Instituta.

- Mi poslujemo u tržišnoj ekonomiji, a ne sa državnim naftnim kompanijama - rekao je Somers posle sastanka sa Trampom i direktorima Ekson mobajla, Ševrona i drugih velikih kompanija.

Novi pad cena nafte preti da pokrene talas bankrota u Sjedinjenim Državama.

- Imali smo vrlo pozitivne razgovore o obezbeđivanju ove industrije i likvidnosti koja joj je potrebna da bi nastavila da preživljava - rekao je Somers. Iako rukovodioci nafte nisu tražili "poseban tretman", Somers je rekao da bi manje naftne kompanije trebalo da dobiju kredite za administraciju malih preduzeća, a veće da iskoriste programe uspostavljene kao deo stimulativnog paketa od 2 biliona dolara.

- Želimo da budemo sigurni da će naftne i gasne kompanije koje su solventne moći da pristupe istim vrstama programa kao i druge kompanije - rekao je Somers.

"Predsedniku je bilo jasno da će to biti slučaj." Bela kuća je međutim, odbila to da komentariše.

Tramp im je preneo da optimista i da veruje da će Saudijska Arabija i Rusija postići dogovor o okončanju rata s cenama koji je izbio početkom prošlog meseca.

On je dodao da je razgovarao i sa ruskim liderom i saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

Sama priča o sastanku popela je cenu nafte za 32%.

Iako se spekuliše o potencijalnom smanjenju proizvodnje od strane Sjedinjenih Država, to očigledno direktore nije niko pitao na sastanku.

- Na sastanku nije bilo rasprava o smanjenju proizvodnje - izvan tržišnih mehanizama - rekao je Somers.

- Imamo više hiljada proizvođača u Sjedinjenim Državama. Ne možemo zatvorili takvu proizvodnju - rekao je.

Svakako, vodeće kompanije, već su najavile oštro smanjenje potrošnje i smanjile ciljeve proizvodnje.

- U SAD se već dešavaju smanjenja proizvodnje - rekao je Somers. "I one će biti značajne, ali u potpunosti zasnovane na ceni nafte, a ne na vladinom mandatu."

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    6. april 2020 | 14:58

    Nista dok kod amera i ostalih bude dvadeset dikala za pun rezervae ili mane kod nas će biti dvesta din litra

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>