• 39
 ≫ 

Evo ko je i gde otpuštao radnike tokom vanrednog stanja

 ≫ 

Nesavesnih poslodavaca ima i u ovom periodu

  • 39
alat Foto: Pixabay

U toku periodu vanrednog stanja, od 16. marta do 31. marta 2020. godine, 32 poslodavca je otpustilo svoje radnike. Odnosno, toliko je inspekciji rada   dostavljeno pisanih zahteva zaposlenih zbog otkaza ugovora u radu.

Zahtevi su podneti odeljenjima i odsecima inspekcije rada u Кraljevu, Кragujevcu, Кruševcu,  Nišu,  Vranju,  Pirotu, Кikindi, Novom Sadu, Pančevu, Prokuplju,  Smederevu, Beogradu. 

U izvršenim inspekcijskim nadzorima  po prijavama zaposlenih u kojima je navedeno da im je za vreme vanrednog stanja poslodavac otkazao ugovor o radu, u većini slučajeva utvrđeno je da je zaposlenima prestao radni odnos na određeno vreme istekom perioda za koji je zasnovan  zaključenim ugovorom o radu na određeno vreme.

Podsetimo, od 23. marta, od kada je omogućeno prijavljivanje na evidenciju NSZ elektronskim putem, zaključno sa poslednjim danom marta, toj službi prijavilo se 2.045 građana, kažu u Ministarstvu rada i NSZ. Od novoprijavljenih u martu, koji su na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanja prijavili nakon prestanka radnog odnosa ili radnog angažovanja najveći broj je iz trgovine i ugostiteljstva.

Od 15. marta kada je uvedeno vanredno stanje, zahteve za ostvarivanje prava na novčanu naknadu podnelo je ukupno 1.860 lica, a od tog broja, 1.486 njih je podnelo zahteve elektronskim putem (počev od 23. marta od kada je uvedena ta mogućnost).

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje navode da su omogućili da sva lica ostvare svoja prava u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti. Takođe navode da će i dalje sprovoditi mere aktivne politike zapošljavanja i pružati podršku, kako tražiocima zaposlenja, tako i poslodavcima.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je prethodnih dana da otpuštanje radnika bez osnova i slanje zaposlenih na neplaćen odmor bez njihove saglasnosti predstavlja kršenje radnog prava i poručio da će svi poslodavci koji to rade biti kažnjeni, a da će država stati iza radnika koji se nađu u takvoj situaciji.

Ukoliko želite da vratite radnika na posao, evo šta treba od papira. 

Video: Što vičete?: Ovako je Siniša Mali započeo odgovor na poslednje pitanje, pa izašao s konferencije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    6. april 2020 | 16:38

    Ja sam dao otkaz radnicima. Dusa me boli. Sta sam drugo mogao. Ne radim. Kako drzavi da platim doprinose. Od cega? Sledeca 3 meseca. Na rate od septembra? Ma nemoj. Propasce mi silna roba u ova tri meseca. Imacu enormne gubitke. Hoce li mi neko vratiti ulozen novac? Nece. Od septembra ako ponovo otvorim sledece 2 godine radicu da pokrijem gubitke. Jel treba jos i doprinise da placam pa da bude sledece 3 godine. Objavite slobodno imena svih firmi. Sve sam u zivotu sam zaradio svojim radom a ne na racun nekog drugog. Od mog placenog poreza i imate bolnice, skole i ostale stvari i sad cete vi nas privrednike da etiketirate kao lose ljude. Sram vas bilo.

  • Zoran

    6. april 2020 | 16:29

    Narode hteli se kapitalizam koji podrazumeva privatizaciju. Sada uzivajte u plodovima svojih zelja.

  • Pravednik

    6. april 2020 | 15:49

    Dajte imena firmi da znaju budući radnici da ispod 800 evrića mesečno ne razgovaraju sa njima... Prošlo je vreme jeftine radne snage, bar se nadam...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>