• 0
 ≫ 

Potpora za zdravstvo: Donacije u vidu 150 monitora, danonoćni rad i milionska novčana pomoć

 ≫ 

Kompanije koje su pokazale svoju društvenu odgovornost su Štada i Hemofarm, odnosno Novartis, sa svojom Sandoz divizijom

  • 0
Sat, pilule, lekovi

U Hemofarmu se radi bez prekida kako bi tržište bilo snabdeveno lekovima, a građani imali svoju redovnu terapiju / Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Štada grupa i njena članica Hemofarm obezbedili su pomoć za Srbiju, BiH i Crnu Goru u vidu 150 monitora za praćenje stanja pacijenata, kako bi pomogli napore institucija, lekara i zdravstvenih radnika koji se danonoćno bore protiv korona virusa.

Kako je saopšteno iz Štade, kompanija je odlučila da donira 110 monitora nemačkog proizvođača Dreger bolnicama u Srbiji, 30 Bosni i Hercegovini i 10 Crnoj Gori. Reč je o donaciji vrednoj 45 miliona dinara (skoro 400.000 evra), i to upravo zemljama u kojima Hemofarm ima svoje proizvodne pogone.

Donirana oprema od velike je važnosti za rad zdravstvenih radnika tokom praćenja vitalnih životnih funkcija pacijenata koji su na respiratorima i u težoj fazi bolesti.

- Oko 6.000 zaposlenih u proizvodnim pogonima Štade svakodnevno pomažu u borbi protiv ove bolesti koja je zaustavila svet. Odlaskom na posao, naši radnici u proizvodnji omogućuju da pacijenti širom sveta dobiju svoju terapiju redovno, i na tome sam im bezgranično zahvalan - ističe generalni direktor Peter Goldšmit.

Kada je reč o Hemofarmu, u njegovim proizvodnim pogonima više od 2.000 radnika u proizvodnji radi bez prekida i u četiri smene, kako bi tržište bilo snabdeveno lekovima, a građani imali svoju redovnu terapiju.

Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma, naglašava da je ova donacija u vidu monitora za praćenje stanja pacijenata samo deo podrške koju oni pružaju u ovim izazovnim vremenima.

I druge kompanije pokazuju društveno odgovorno ponašanje.

Novartis, sa svojom Sandoz divizijom, donirao je 5,4 miliona dinara kao podršku zdravstvenom sistemu i tako je pružio podršku naporima Vlade Republike Srbije u borbi protiv pandemije.

Pomoć je namenjena snabdevanju medicinskom opremom, što uključuje zaštitne maske, testove na COVID-19, respiratore i drugu medicinsku opremu, neophodnu za zaštitu zdravstvenih radnika i lečenje stanovništva, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Sandoz se obavezao da će zadržati stabilne cene za osnovne lekove koji bi mogli da pomognu u terapiji slučajeva sa potvrđenom infekcijom korona virusa, posebno antivirusne lekove, kako bi se smanjio uticaj Covida-19 i antibiotika u borbi protiv pneumonije.

Novartis očekuje da će se proizvodnja i snabdevanje lekova nesmetano sprovoditi i ne očekuje prekide u lancu snabdevanja.

Kako je saopšteno, oni procenjuju svoje postojeće proizvode kako bi ustanovili da li bi nekom od njih mogla da se promeni namena izvan odobrene indikacije.

Novartis i Sandoz će, pored obezbeđene donacije, nastaviti da ulažu u programe i inicijative koji mogu doprineti rešavanju hitnih potreba u javnom zdravstvu, rekla je direktorka predstavništva Sandoza za Srbiju i Crnu Goru, Nataša Petrović.

Visa fondacija je objavila dva programa pomoći, jedan namenjen lokalnim zajednicama u borbi protiv COVID-19 pandemije, i drugi kao podršku malim i mikro firmama, u skladu sa dugoročnim fokusom na unapređenje ekonomskog statusa žena i inkluzivnog razvoja, u ukupnoj vrednosti od 210 miliona dolara.

isplata, kupovina, kreditna kartica, kreditne kartice, onlajn, e-kupovina, ekonomija, biznis, Plaćanje preko interneta

Foto: Shutterstock

Prvi program, vredan 10 miliona dolara, namenjen je humanitarnim organizacijama koje su na prvoj liniji borbe protiv COVID-19, kroz prehrambenu i zdravstvenu pomoć, u svakom od pet regiona u kojima Visa posluje: Severna Amerika, Latinska Amerika i Karibi, Evropa, Azija-Pacifik, i Centralna Evropa, Bliski Istok i Afrika.

Drugi program je petogodišnji, strateški projekat vredan 200 miliona dolara, sa ciljem pomaganja malim i mikro firmama, sa fokusom na unapređenje ekonomskog statusa žena širom sveta. Visa fondacija će pružiti 60 miliona dolara pomoći nevladinim organizacijama posvećenim podržavanju vlasnika malih i mikro firmi, čiji su mnogi vlasnici žene, u svakom od regiona u kojima Visa posluje. Ostalih 140 miliona dolara namenjeni su partnerskim investitorima koji stvaraju pozitivne društvene i finansijske rezultate za male i mikro firme.

Male i mikro firme su kičma svetske ekonomije, budući da predstavljaju više od 90 odsto svih firmi na svetu, zapošljavajući između 50 i 60 odsto radne snage globalno. Godišnji kreditni deficit za finansiranje malih i mikro firmi u vlasništvu žena je 300 milijardi dolara, a očekuje se i dalji rast zbog ekonomskih turbulencija vezanih za COVID-19.

Video: Kineski lekari apeluju na sprovođenje mera karantina i stavljanje epidemije pod kontrolu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>