• 2

Poslodavci i dalje otpuštaju radnike: Na biro se javilo 3.500 od uvođenja vanrednog stanja

Najveći broj je iz trgovine i ugostiteljstva

  • 2
posao, kompjuter

Pixabay.com

Od uvođenja mogućnosti elektronskog prijavljivanja na evidenciju NSZ do sada, toj službi prijavilo se 3.500 građana koji su ostali bez posla, izjavio je  ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević uz napomenu da se posle predstavljanja mera podrške privredi taj trend "usporio".

Od novoprijavljenih koji su se na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanja prijavili nakon prestanka radnog odnosa ili radnog angažovanja najveći broj je iz trgovine i ugostiteljstva.

- Imali smo pik prvih dana kada je uvedeno vanredno stanje i onda je, nakon što je predsednik predstavio mere podrške privrednicma došlo do usporavanja. Postoje poslodavci koji i dalje otpuštaju radnike, ali radnici imaju pravo na naknadu u slučaju nezaposlenosti , nije iznos kao plata, ali će im značiti u ovom periodu - rekao je ministar.

Kako kaže, ovakvo stanje neće trajati do veka i za mesec ili dva će opet biti potražnje za radnim mestima. Ističe da su novonastalom situacijom najviše pogođeni sektori ugostiteljstva, sve grane koje su povezane sa turizmom, aviosaobraćaj.

- Ovo neće trajati godinama već par meseci i nastojaćemo da se vratimo u tokove, a mere vlade su takve da se pripremamo za dan posle, imajući u vidu da je potrebno vreme da se privredna aktivnost pokrene - rekao je ministar.

Zoran Đorđević, Vanredna sednica Socijalno-ekonomskog saveta (SES),

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je apelovao na poslodavce da slede primer države, da ne otpuštaju radnike i ne smanjuju im plate tokom vanrednog stanja.

- Neka izdrže, neće ovo doveka da traje, a u interesu države je da kada sve prođe naša privreda dobije zamajac i nastavi tamo gde je stala - rekao je Ðorđević.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje naveli su ranije da su omogućili da sva lica ostvare svoja prava u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Takođe navode da će i dalje sprovoditi mere aktivne politike zapošljavanja i pružati podršku, kako tražiocima zaposlenja, tako i poslodavcima. Svi javni pozivi za učešće u merama aktivne politike zapošljavanja su i dalje aktuelni i obezbeđena je mogućnost podnošenja zahteva za učešće elektronskim putem.

Kao što je Telegraf Biznis pisao, u toku periodu vanrednog stanja, od 16. marta do 31. marta 2020. godine, 32 poslodavca je otpustilo svoje radnike. Odnosno, toliko je inspekciji rada   dostavljeno pisanih zahteva zaposlenih zbog otkaza ugovora u radu. Istovremeno, inspektori su tokom marta zatekli 428 radnika koji su radili ''na crno''.

Na osnovu zahteva za pokretanje prekršajnog postupka koje su podnosili inspektori rada, poslodavci su kažnjeni novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 25.988.400,00 dinara.

Video: Za vreme vanrednog stanja rad od kuće plaćen u istom iznosu kao i kada se radi u firmi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>