Umesto 100 evra dobićemo vaučere za robu? Poslodavci nude izmenu

Javni sektor kasni s plaćanjima, potrebno pomoći privredi

100 evra Foto: Pixabay

Unija poslodavaca Srbije zatražila je da javni sektor na vreme izmiruje obaveze prema privredi i predložila da se umesto 100 evra, građanima podele vaučeri za kupovinu domaće robe.

Unija poslodavaca Srbije predlože da se svakom punoletnom građaninu umesto novčanog iznosa od 100 evra daju vaučeri iste vrednosti sa kojima bi isključivo mogli da se plate proizvodi domaćeg porekla i usluge koje pružaju domaće firme.

- Ideja je da se potroši isključivo za domaće proizvode i domaće usluge. Na primer, deo novca za kartu Er Srbije, aranžman za letovanje u Srbiji, deo za plaćanje struje, telefona. Od tih 100 evra, praktično 80 ide građanima, a državi se vraća u kasu 20 kroz PDV. Dakle 80 u potrošnju (oko 400 miliona evra) - rekao je za Telegraf Biznis Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije (UPS).

Drugi predlog je da se napravi e - novčanik, da ne bi odlazio novac u sivu zonu, jer je pretpostavka da se 19 miliona ne bi vratilo u kasu, nestalo bi, jednostavno, objašnjava on. 

- Država je svesno to uradila, delom bi trebalo da se stimulišu preduzeća, kroz deo da se vrati u kasu, kako bi se i ona napunila. Dakle, da deo ode kao stimulacija domaćih firmi, drugo, da izbegnemo vaučerom da ode bilo šta u sivu zonu i treće, da se vrati PDV u kasu - dodaje Brkić.

Karta Er Srbije i roba made in Serbia

Kako je navela Unija, moglo bi se predvideti da se ovim vaučerima plati deo avio karte, ali samo za domaćeg  avio prevoznika, kupe svi prehrambeni artikli i alkoholna pića, odeća, obuća, hemija, aparati za domaćinstvo, zaštitna sredstva, đubriva za poljoprivredu, građevinski materijali, ali sve to proizvedeno u Srbiji, te da se mogu platiti komunalne usluge, studentski domovi, prevoz u domaćem saobraćaju, ugostiteljske usluge u domaćim objektima i drugo.

Iz Unije poslodavaca Srbije podsećaju na izuzetno dobro iskustvo sa vaučerima kojima su se plaćale turističke usluge u zemlji.

Na ovaj način bismo direktno u srpsku privredu upumpali znatan iznos novca, odnosno naš bi novac i završio na računima naših, domaćih firmi koje su i punile budžet, naravnouz obezbeđen povrat 20% PDV-a u državnu kasu, predlaže Unija.

Platite dug

Unija poslodavaca zamolila je Krizni štab za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti Covid 19 po privredu da pozovu javni sektor da izmiri dospele obaveze privredi.

U Uniji poslodavca Srbije navodi se da im se ovih dana u velikom broju obraćaju preduzeća navodeći da im javni sektor ne izmiruje dospele novčane obaveze iz komercijalnih transakcija.

- Privrednici navode da su svoje ugovorne obaveze-isporuku dobara, odnosno pružanje usluga uz naknadu izvršili u svemu u skladu sa ugovorom i u roku, ali da ni posle više upućenih poziva za plaćanje, obaveze od strane dužnika iz javnog sektora nisu izvršene u skladu sa Zakonom o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama - navodi se u saopštenju.

Oni pozivaju Vladu Srbije da adekvatnim tumačenjem ili jasnim saopštenje pozovu javni sektor da, kao i svi ostali privredni subjekti, pokažu odgovornost koja se pogotovo u ovom vanrednom stanju od njih očekuje.

Video: Predstavljen paket mera: Minimalac za svakog zaposlenog, 100 evra svakom građaninu

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskreno

    7. april 2020 | 23:25

    Prodala sam dva zlatna prstena poslednja koja sam imala.Bila sam emotivno vezana za njih -ali mi je korona uništila emocije.Prodala i kupovala maske,brašno ovo -ono.HOOĆU BRE KEŠ!!!!JASNO??

  • Dado

    7. april 2020 | 20:16

    Ma necu da uzmem nista od vas,ne prodaje se lako ova sirotinja,hvala ti drzavo mogu i bez vas da zivim...

  • Pera

    7. april 2020 | 23:33

    Evo vam vaucer,niti sam ga trazio niti mi treba samo me pustite vise na miru.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>