• 5

Toliko je loše? Ministri finansija EU svađali se celu noć, ništa od dogovora za borbu protiv korone

Razgovori obustavljaju do četvrtka

  • 5
EU, Evropska Unija, raspad Evropske Unije, korona virus

Foto: Shutterstock

Ministri finansija Evropske unije nisu uspeli da se dogovore o većoj pomoći ekonomijama pogođenim korona virusom, na sastanku koji je trajao cele noći između utorka i srede, a predsedavajući Evrogrupe je jutros izjavio da se razgovori obustavljaju do četvrtka.

Diplomatski izvori i zvaničnici kažu da se Italija i Holandija spore oko uslova za odobravanje kredita iz sredstava evrozone državama koje se bore protiv pandemije koronavirusa, što je blokiralo dogovor o paketu pomoći vrednom pola biliona evra, izveštava Rojters.

- Nakon 16 sati razgovora, približili smo se dogovoru, ali ga još nismo postigli. Prekinuo sam sastanak Evrogrupe i nastavihemo rad sutra - izjavio je predsednik Evrogrupe Mario Centeno.

Ministri finansija EU počeli su sednicu u utorak u 14,30 časova po GMT, koja je trajala čitavu noć uz brojne pauze kako bi se omogućili bilateralni pregovori, a s ciljem da se dogovore o paketu mera pomoći vladama, kompanijama i pojedincima.

 

Nadali su se da će postići dogovor o programu “teškom” pola biliona evra kako bi se ublažio ekonomski pad i finansirao privredni oporavak od posledica pandemije Covid-19, čime bi okrenuli novi list i prevazišli podele koje su narušile odnose u bloku u vreme borbe protiv korona krize.

Međutim, na sastanku su ponovo izbile svađe, rekao je jedan diplomatski izvor Rojtersu.

- Italijani traže da se ponovo razmotri predlog o zajedničkoj dužničkoj hartiji (korona obveznica) kao instrumentu za oporavak. Holanđani kažu ''ne'' - rekao je taj izvor.

Video: Što vičete?: Ovako je Siniša Mali započeo odgovor na poslednje pitanje, pa izašao s konferencije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 93110

    8. april 2020 | 11:33

    EU je moderno robovlasničko društvo. Upropastili su valutu , setite se sta je moglo da se kupi za 100 maraka ( 50€). Sada jedna majca , prosecnog kvaliteta ide od 30€.

  • nikolas

    8. april 2020 | 11:53

    KAD JE NOVAC U PITANJU TU MILOSTI NEMA U EU!!! ZATO SAM PRESRECAN STO SAM U SVICI PENZIONER !!! ONI SU ZA NAS U SVICI BEDUNJA!!!

  • Zg

    8. april 2020 | 11:37

    Kako nista ,ima dva prijedloga i obadva su dobra

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>