• 0
 ≫ 

Minimum 10 odsto lokala neće preživeti krizu, sve zbog jedne činjenice koja je njihov "život"

 ≫ 

Gastronomski lokali u Austriji ostaju zatvoreni najmanje do sredine maja

  • 0
Ručak u restoranu, konobarica, prijatelji, kafana Teški dani za ugostiteljstvo / Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa naneće veliku šteti austrijskoj privredi, a posebno ugostiteljstvu, ukazuje predsednik strukovnog sektora pri Privrednoj komori Austrije, Mario Pulker.

Pulker kaže da je izvesno da će gastronomski lokali ostati zatvoreni najmanje do sredine maja i ističe da je zdravlje svakako iznad profita, zarade i privrede. On je za radio Oe1 rekao da oko 10 odsto ugostiteljskih objekata neće uspeti da preživi ovu ekonomsku krizu.

- Mi smo sektor gde nije moguće poslovati ako nema kontakta između gosta i osoblja, jer pružamo ličnu uslugu. Zato je naravno razumljivo, iako se ne radujemo, da još ne možemo da otvorimo naše lokale - kazao je Pulker.

Ukazao je da je neophodno pojačati mere higijene u ugostiteljstvu i da će, kada ponovo otvore objekte, nakon svakog gosta morati da se sprovede dezinfekcija stolova. Već se radi na smernicama za poslovanje nakon otvaranja.

To što ugostiteljstvo ne radi najmanje dva meseca je ekonomski veoma veliko opterećenje, naveo je Pulker, i dodao da je bitno da fondovi pomoći što brže i nebirokratski omoguće dobijanje podrške.

Učestala je praksa i da ugostitelji sve češće prijavljuju stečaj, ali kako navodi Mario Pulker, nije sve vezano za koronu. Međutim, ako kriza bude trajala duže od dva meseca - onda će kapital ugostitelja biti veoma mali, te će opstanak biti težak, zaključio je.

Video: Kako će se finansirati Program mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>