• 9
 ≫ 

Ako vam ovo iskoči na ekranu, ne klikćite: Nova prevara kruži Srbijom, nude telefon i ne bude sumnju

 ≫ 

"U pitanju su klasične prevare i zato vam preporučujemo da budete oprezni i svaki put kad primetite da se tako nešto dešava prijavite nadležnim organima", kažu nam u SBB

  • 9
internet prevara kompjuter racunar problem kvar eror Foto: Pixabay

Nova lažna nagradna igra pojavila se u Srbiji. Kako su nam umalo prevareni građani kazali, popunjavali su anketu uvereni da je reč o SBB-ovoj nagradnoj igri, te da će ukoliko tačno odgovore na devet pitanja dobiti telefon kao nagradu.

Sumnja se javila kada su na poslednjem koraku, onom koji ih odvaja od jednog Samsung Galaksija, tražili podatke sa kartice. Tada je, priča nam čitateljka, ujedno korisnica SBB-ovih usluga, pozvala njihov kol centar i dobila potpuno razuverenje.

- Kažu da je u pitanju prevara i da se mnogo korisnika već javilo sa istom pričom - objašnjava šta se desilo na kraju, dodajući da je njen kolega otišao i korak dalje: On je ukucao broj kartice. Posle je morao da je blokira.

Svemu tome prethodio je rad za računarom. Preko ekrana joj je iskočio prozor sa saopštenjem da je ona jedna od 100 korisnika koji ima priliku da dobije nagradu.

- Notifikacija kao SBB da ju je poslao. Njihova grafika i logo - kaže dodajući da su joj kao korisniku usluga pravog SBB-a zaista poznati, te da se nagledala raznih prevara, ali da ovaj put nije bila očigledna.

Navodi i da pitanja nisu bila nimalo sumnjiva, te da je odgovarala sa kog uređaja radi anketu, koji operativni sistem koristi, koji pretraživač, te da li je zadovoljna uslugom SBB-a... Seća se i da je anketa bila vremenski ograničena, kao i da je dobijala ponuđene odgovre, na neka samo sa "da" i "ne".

sbb prevara nagradna igra Tražili joj broj kartice / Foto: Telegraf

- I na kraju kad završiš sa anketom, zahvale se i kažu da si dobio uređaj Samsung Galaksi i pored slike telefona piše 'preuzmi'. Onda piše obaveštenje da će  uređaj stići za tri dana, a ti da platiš 25 dinara dostavu. I kad klikneš na to, odvede na drugi link gde traži podatke kartice - objašnjava kako je anketiranje proteklo.

Kaže i da joj je žao što nije printskrinovala sve korake, te da već zna da nije jedina koja se obrela u ovoj neprijatnoj situaciji.

U kompaniji SBB rekli su nam da se nagradne igre u organizaciji kompanije na internetu mogu pronaći isključivo na njihovom sajtu www.sbb.rs ili  zvaničnim stranicama na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter.

- Na žalost, često dolazi do zloupotrebe našeg i mnogih drugih brendova, kad se kroz razne online aktivacije, na stranicama koje nisu zvanične, navodno nude nagrade. U pitanju su klasične prevare i zato vam preporučujemo da budete oprezni i svaki put kad primetite da se tako nešto dešava prijavite nadležnim organima, što i mi svaki put učinimo kad dođe do zloupotrebe našeg brenda - rekli su nam u SBB-u.

Video: Naručio majicu, dobio haljinu: Ovo su najveći horori onlajn kupovine

(I. N./ B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aja

    9. april 2020 | 13:58

    Ja ništa takvo ne otvaram ma ljudi pa Ko danas ista poklanja budite pametni nema ništa za dzaba opametite se!!!

  • DP

    9. april 2020 | 14:10

    Ko Jos kome sta daje dzabe danas. 🐑🐑

  • Dasa

    9. april 2020 | 15:59

    Ako je to tako ko onda tako nesto dozvoljava a koliko znamo iz dana u dan su manipulacije sve vise prisutne u drzavi...! Neka nadlezni pod hitno razmotre sve cinjenice i stvarno stanje i neka se ovim ozbiljno pozabave a tako i zastite neduzne (i naivne) ljude...!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>