• 3

Dalje poslovanje aerodroma pod znakom pitanja: Covid-19 oborio prihode za 50 odsto

Dve petine putničkog saobraćaja i skoro polovina prihoda manje u 2020. godini

  • 3
Aerodrom Nikola Tesla, Beograd, koronavirus, vanredno stanje

Azijsko-Pacifički region, Bliski Istok i Evropa - tri tržišta koja se najviše oslanjaju na međunarodni saobraćaj - izgubiće značajan udeo putnika / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ekonomska analiza koju je izvršio Međunarodni Savet Aerodroma (ACI World) predviđa da će pandemija virusa Covid-19 na globalnom nivou dovesti do smanjenja putničkog saobraćaja za dve petine i prihoda aerodroma za skoro polovinu u 2020. godini.

ACI World očekuje smanjenje putničkog saobraćaja za blizu dve petine (38,1 odsto) ili 3,6 milijardi putnika u odnosu na predviđanja pre pojave korone.

Azijsko-Pacifički region, Bliski Istok i Evropa - tri tržišta koja se najviše oslanjaju na međunarodni saobraćaj - izgubiće značajan udeo putnika, premašivši jednu trećinu u sva tri slučaja. Očekuje se da će aerodromi u Americi, za koje je karakterističan značajan udeo domaćeg saobraćaja, izgubiti preko jedne trećine ukupnog prevoza putnika.

Apsolutno smanjenje saobraćaja do kraja 2020. godine može dostići do 1,5 milijardi putnika u Azijsko-Pacifičkom regionu, 0,8 milijardi putnika u Severnoj Americi i približiti se milijardu putnika u Evropi. Latinska Amerika-Karibi, Bliski Istok i Afrika mogu izgubiti realno 250, 160 i 80 miliona putnika.

Pad broja putnika i obustava letova dovešće do smanjenja prihoda, a od očekivanog prihoda oko 172 milijardi dolara, sada se predviđa da bi aerodromski sektor mogao da izgubi oko 45 odsto ili više od 76 milijardi dolara do kraja ove godine. S obzirom na nagli pad prihoda, aerodromi preduzimaju sve moguće mere kako bi očuvali finansijsku stabilnost. Iako imaju visoke fiksne i neizbežne troškove, maksimalno smanjuju varijabilne izdatke time što zatvaraju delove infrastrukture, odlažu kapitalna ulaganja i bave se troškovima zaposlenih.

- Drastičan pad u ovakvom obimu predstavlja egzistencijalnu pretnju po globalni aerodromski sektor. Potrebna je brza, efikasna i odgovarajuća reakcija vlasti kako bi se sačuvali milioni radnih mesta, zaštitilo osnovno poslovanje i omogućile najveće šanse za sektor da prebrodi krizu i brzo se oporavi. Globalni aerodromski sektor se suočava sa gubicima koji se mere u milijardama već u prvom kvartalu 2020. - rekla Angela Gitens, generalna direktorka ACI World-a.

Dodala je da se većina stručnjaka u avio-transportnom sektoru slaže da bi oporavak mogao da traje od godinu dana do 18 meseci, kako bi se dostigao nivo saobraćaja pre krize i da bi ovaj sektor tek krajem 2021. mogao da počne da beleži obim saobraćaja kao pre pojave virusa Covid-19.

Što se tiče izgleda za oporavak, ACI smatra da je razumno očekivati brži oporavak domaćeg putničkog saobraćaja. Kad je reč o međunarodnom, oporavak će trajati duže s obzirom na to da svi međunarodni letovi podrazumevaju recipročne dozvole, a zemlje će izlaziti iz trenutne krize u različito vreme i različitim tempom.

Video: Jedanaest aviona dopremilo medicinsku pomoć iz Ruske Federacije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anonimus

    9. april 2020 | 18:15

    Aerodrom je francuski koliko ja znam...pitanje je da li ce i kada se ovo zavrsi ljudi normalno putovati kao do sada, mozda samo ko mora preko nekih privatnih letova tipa Royal charter service i to je to...

  • Mio

    9. april 2020 | 13:34

    Pa zatvorite nista nema racuna

  • Lord

    9. april 2020 | 15:13

    Niko ziv ne zna ciji je sad aerodrom...!?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>