• 0

Važno za privrednike: Fond za razvoj odobrio period mirovanja u otplati kredita

Ako ne želite moratorijum, potrebno je dati izjavu

  • 0
Banka, plaćanje kredita, rata za kredit, biznis

Foto: Shutterstock

Banka, plaćanje kredita, rata za kredit, biznis

Foto: Shutterstock

Republički Fond za razvoj odobrio je svim korisnicima kredita Fonda, koji su u redovnoj otplati i kojima anuiteti dospevaju u 2020 godini, period mirovanja dospelih obaveza do 30 septembra 2020. godine, sa stanjem duga na dan 31. marta 2020.

Fond za razvoj preduzeo je neophodne mere kako bi u vanrednim okolnostima, prouzrokovanim pandemijom COVID 19, olakšao tešku situaciju u kojoj se našla privreda i pomogao da se prevaziđu negativni efekti i teškoće u otplati obaveza

Korisnicima kredita čiji su računi blokirani podnošenjem menica na naplatu, izvršiće se deblokada računa povlačenjem menica, pod uslovom da je blokada izvršena za anuitete dospele u 2020. i to samo od strane Fonda.

U periodu mirovanja neće se vršiti prinudna naplata potraživanja, redovne i zatezne kamate, kao i sva dospeća prestaju da se obračunavaju od 31. marta do 30. septembra 2020. Period mirovanja  u skladu sa ovim programom odnosi se kako na kredite iz sredstva Fonda za razvoj tako i na kredite po komisionim poslovima Fonda iz sredstva Republike Srbije.

Nakon isteka perioda mirovanja Fond će po ovim kreditima napraviti novi amortizacioni plan tako što će anuitete koji su mirovali do 30. septembra rasporediti na preostale anuitete iz postojećeg amortizacionog plana. Datum poslednjeg anuiteta po zaključenim ugovorima ostaje nepromenjen.

Korisnicima kredita kojima poslednji anuitet kredita dospeva na naplatu u periodu mirovanja, pomera se dospeće na 31.12 2020. U slučaju da je kredit obezbeđen garancijom banke, dospeće poslednjeg anuiteta pomera se na 31.12 2020. ukoliko korisnici kredita obezbede produženje važenja garancije do 31.12 2021.

Nova garancija ili aneks postojeće garancije sa navedenim novim dospećem mora biti dostavljena Fondu najkasnije 15 dana pre datuma dospeća garancije. U suprotnom, u slučaju neplaćanja obaveza,  Fond će o dospeću, aktivirati postojeću garanciju.

Korisnici kredita koji su u redovnoj otplati i anuiteti im dospevaju u 2020. godini, a koji NE ŽELE DA KORISTE mirovanje dospelih obaveza, izjavu o redovnom obračunu anuiteta moraju dostaviti na mejl moratorijum@fondzarazvoj.rs, najkasnije do 15.aprila 2020.

Video: Predstavljen paket mera: Minimalac za svakog zaposlenog, 100 evra svakom građaninu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>