• 1

Antić sa rudarima Ziđinga i Rakite: Sve je po dinamici

"Za Srbiju rudarski sektor je od velikog značaja"

 • 1
Majdanpek je tipično rudarski grad; rudnik Novo Cerovo

Foto: Milena Đorđević

Proizvodnja bakra i svih pratećih ruda odvija prema planiranoj dinamici i ovim procesima nema većih smetnji, kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić koji se sastao sa rukovodstvom Srbija Zijin Bor i Rakita Eksplorejšn.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Antić se sastao sa generalnim direktorom Srbija Zijin Bor Kuper Džienom Siminom i Fu Feilonom, direktorom kompanije Rakita Eksplorejšn, u vlasništvu Zijin Mining Co. Ltd. koja razvija projekat „Čukaru Peki“ kod Bora.

Džien i Fu upoznali su ministra sa situacijom u procesima proizvodnje rude, kao i o svim neophodnim merama koje su te kompanije preduzele u pogledu zaštite radnika u borbi protiv epidemije COVID-a 19.

Ministar Antić tom prilikom istakao je da se proizvodnja bakra i svih pratećih ruda odvija prema planiranoj dinamici i da u ovim procesima nema većih smetnji.

Podsetio je da je za Srbiju rudarski sektor od velikog značaja, imajući u vidu udeo te privredne grane u ukupnom rastu BDP-a.

- Ekonomske mere koje je predstavio predsednik Aleksandar Vučić, tek će pokazati svoju pravu snagu, a od kineskih partnera očekujemo da će novim investicijama pružiti neophodnu podršku privredi Srbije, nakon epidemije - kaže Antić.

U saopštenju se navodi da je važno da se proizvodnja u rudnicima u Boru i u narednom periodu nastavi prema dogovorenoj dinamici, a za to su, pre svega, neophodni uslovi potpune zaštite svih radnika tokom trajanja epidemije.

Ove kompanije, dodaje se, preduzele su sve mere prevencije, i zbog toga nema bojazni da će se održati kontinuitet proizvodnje.

Kineski partneri preneli su sva iskustva o preduzimanju ovih mera iz njihovih rudnika širom sveta.

Zijin Bor Copper je za 2020. i 2021. godinu opredelio 800 miliona dolara za podizanje proizvodnih kapaciteta kroz rekonstrukciju postojećih i otvaranje novih rudnika, povećanje kapaciteta topionice, ali i ulaganje sredstava za zaštitu životne sredine, čiji efekti se, saopšstava Ministarstvo, već sada vide.

Kompanija Zijin Bor Copper i Rakita Eksplorejšn zajedno su donirale 571.000 dolara u okviru pomoći kineskih kompanija Srbiji, za nabavku opreme za laboratoriju u Nišu, koja će se koristiti za testiranje na koronavirus.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dr

  9. april 2020 | 19:16

  Ne sme se dozvoliti da rudna blaga Srbije drugi koriste i upravljaju njima sem Srbije. Sve ostalo je pljačka Srbije, koliko god to dotični drugačije prikazivali

  0
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>