• 6

Kod komšija prodavnice pred Uskrs rade od 7 do 20h: Ključno je sprečiti kontakt, a ne kretanje

Mi se ovog vikenda suočavamo s najdužim policijskim časom do sada, a kako će biti narednog vikenda?

  • 6
Potrošacka korpa

Radno vreme prodavnica u Hrvatskoj pred Uskrs je od 07 do 20 časova / Foto: Shutterstock

Četvrtak, petak i subota u Hrvatskoj će izgledati sasvim drugačije nego isti period u Srbiji. Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović, najavio je da će prodavnice i marketi od četvrtka do subote raditi duže nego inače, od 07 do 20 časova.

Inače, radno vreme prodavnica u Hrvatskoj u vreme epidemije je od 7 do 17 sati, ali s obzirom na to da je katolički Uskrs u nedelju, Božinović je rekao da su svesni da će uoči praznika biti povećana potreba za odlaskom u kupovinu, prenosi portal BIZLife.

Prema poslednjim podacima, Hrvatska trenutno ima 1.343 obolelih, dok je 19 zabeleženih smrtnih slučajeva u toj zemlji. Da podsetimo, u Srbiji je za predstojeći vikend najavljen najduži policijski čas do sada. Građani Srbije neće moći da izađu napolje od petka u 17 časova pa sve do ponedeljka u 05 sati.

Iz tog razloga su građani Srbije danas pohrlili u kupovinu namirnica, a redovi ispred objekata su sve duži.

Epidemiolog Predrag Kon u više navrata je ponovio da je ključno da se zabrani kontakt, a ne kretanje. To znači da je bitno koliko odstojanje držimo od drugih kada smo u situaciji gde je mnogo ljudi oko nas, kao što je slučaj kada kupujemo. I to u zatvorenom prostoru. Svakako je preporuka da u kupovinu ide jedan član porodice ili najviše dvoje.

Ukoliko ista mera ostane na snazi i sledećeg vikenda kada pravoslavci obeležavaju Uskrs, situacija će verovatno biti još gora. S obzirom na to da je Veliki Petak već za nedelju dana, nije čudo što mnogi kupuju baš ovih dana, na vreme.

 

Kako se Hrvatska nosi sa koronom?

Osim niskog broja umrlih od Covida-19, Hrvatska je dobre rezultate zabeležila time što je zauzela 37. mesto na listi zemalja koje će se najbrže oporaviti nakon svetske pandemije korona virusa prema, proceni osiguravajuće kompanije FM Global. Ipak, Svetska banka kaže drugačije: da je ova zemlja na pragu duboke recesije.

Prema proceni kompanije FM Global, Srbija je na 63. mestu, Slovenija na 42. a BiH na 70.

Da se Hrvatska dobro bori protiv ove epidemije ocenio je i epidemiolog Igor Rudan, koji taj uspeh pripisuje oslanjanju na struku. On je za Index.hr rekao da je ovakav ishod čekao sve vreme, i da se nakon mesec i po dana od kada je u Hrvatskoj prvi put potvrđen korona slučaj - oni izvanredno bore sa situacijom. Kako kaže, po tome su blizu Singapura, UAE, Novog Zelanda, Estonija.

Mere u Hrvatskoj

Mere koje je uvela Hrvatska u odnosu na broj zaraženih su među najrestriktivnijim, što je potvrdilo i istraživanje Univerziteta Oksford. Njihovi naučnici uporedili su mere koje su preduzete u različitim zemljama i broj zaraženih, a Hrvatska se našla pri vrhu lestvice.

Ova zemlja je zatvorila osnovne i srednje škole i fakultete, kafiće, restorane i sve prodavnice osim onih koje prodaju namirnice i lekove. Uvedena je i zabrana napuštanja mesta prebivališta, pa u drugo mesto ili grad mogu samo oni koji imaju propusnicu koju im je izdao poslodavac, ako posao nije moguće obaviti od kuće.

Vlada Republike Hrvatske ima nezabeleženu podršku u borbi protiv korona virusa, pokazalo je istraživanje koje je za Novu TV sprovela agencija Ipsos od 25. do 26. marta telefonskom anketom na 600 ispitanika.

Prema istraživanju, čak 94 odsto građana smatra da Vlada preduzima odgovarajuće mere.

Video: Ovako su penzioneri jutros išli u prodavnice: Na ulazak u 2.300 trgovina čekali u redovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    9. april 2020 | 16:38

    Kad izbije epidemija, Vucic nabavlja respiratore, Amerikanci kese za tela, a Hrvati nabavljaju propagandiste 😀

  • Kv970

    9. april 2020 | 16:51

    Njima se stručnjaci bave ovim problemom. Imamo ih i mi ali naši moraju da slušaju. Njihov predsednik se nije pojavio u medijima povodom ovoga, otprilike ni premijer. A kod nas...

  • sMMMešno

    9. april 2020 | 17:10

    Ako uzmemo prost podatak od 1407 zaraženih u Hrvatskoj, uzmemo u obzir realan broj stanovnika u Hrvatskoj 3.5-3.7 miliona, i uporedimo te brojke sa Srbijom, sa brojem zaraženih od 2867, i brojem stanovnika 7 miliona, onda dolazimo praktički na isto. Jedina razlika je da hrvatska država ima bolju propagandu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>