• 5

Paket mera od 2,3 biliona dolara oborio američku valutu

Valute zemalja proizvođača nafte, kao i funta, ojačale su prema dolaru

  • 5
Dolari

Valute zemalja proizvođača nafte, kao i funta, ojačale su prema dolaru / Foto: Tanjug/AP

Dolar je danas na putu da uknjiži nedeljni gubitak jer je splasnula tražnja investitora za sigurnim aktivama, nakon objave ogromnog novog paketa podrške američkih Federalnih rezervi za mala preduzeća, kao i zbog signala o usporavanju širenja virusa Covida-19.

Funta je porasla prema dolaru i evru, pošto su tržišta odahnula posle vesti da je britanski premijer Boris Džonson izašao sa odeljenja intenzivne nege gde je bio hospitalizovan zbog pogošanja simptoma korona virusa, izveštava Rojters.

Britanska valuta se danas stabilizovala prema dolaru na 1,2465 dolara, dok na nedeljnom nivou beleži dobitak od 1,6 procenata prema američkom rivalu, a takođe je na putu da registruje treći uzastopni nedeljni rast prema evru.

Valute zemalja proizvođača nafte takođe su ojačale prema dolaru, mada na tržištima još uvek kruže sumnje da li će sporazum između OPEK-a i njegovih saveznika o rekordnom smanjenju proizvodnje "crnog zlata" biti dovoljan da neutrališe pad svetske potražnje za gorivom.

Apetit investitora za rizikom se ove nedelje kontinuirano poboljšavao usled preliminarnih signala da pandemija u američkim i evropskim žarištima usporava, ali su neki analitičari ostali oprezni budući da se vrlo malo zna o korona virusu, i imajući u vidu ogromne ekonomske štete na globalnom nivou.

Dolar je prema evru zaključen, prema podacima sa elektronske platforme EBS, na nivou od 1,0941 dolara za evro, pri čemu je na nedeljnom nivou pao za 1,3 procenta. Američka valuta je prema švajcarskom franku ove nedelje pala za 1,1 %, a noćas se trgovala po kursu od 0,9657 franka.

Trgovanje je znatno oslabilo tokom noći po azijskom vremenu, jer su finansijska tržišta u Australiji, Hong Kongu, Singapuru, Britaniji i Sjedinjenim Državama zatvorena zbog praznovanja Velikog petka.

U odnosu na japanski jen, dolar se trgovao na nivou od 108,41 jena, Na nedeljnom nivou nije beležio veća pomeranja prema japanskoj valuti, jer su zabrinutost zbog porasta broja zaraženih korona virusom i uvođenje vanrednog stanja u Japanu smanjili tražnju za jenom.

U kontinentalnoj Kini, juan je napredovao prema dolaru ove sedmice za 0,8 procenata, pošto iz ove zemlje već danima stižu izveštaji o padu novih slučajeva korona virusa.

Australijski dolar AUD = D3, koji je veoma osetljiv na apetit investitora za rizikom zbog visoke zavisnosti Australije od Kine i svetske robne trgovine, skočio je ove nedelje za 6 procenata u odnosu na američki dolar, što ukazuje na opadanje stresa na globalnim tržištima.

Prema američkoj valuti su ove sedmice ojačali i kanadski dolar, norveška kruna i ruska rublja.

Video: Avion sa ruskom medicinskom pomoći sleteo u Njujork

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ozbiljno

    10. april 2020 | 11:41

    Oni mogu da stampaju koliko hoce , jer to je Amerika. 🤷‍♂️ Mi to da uradimo 1e bi bio 500din. 🤮

  • Šomi

    10. april 2020 | 11:39

    Dolar pada, funta raste? Igra se polako razotkriva.

  • Zoro

    10. april 2020 | 11:40

    Britanski premijer je dobro odigrao ulogu bolesnika.Rezultat se brzo pokazao.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>