• 83
 ≫ 

Pale cene goriva: Evo koliko je jutros koštao pun rezervoar na Ibarskoj

 ≫ 

Da li ste sipali gorivo?

  • 83
Gorivo, račun

Foto: Pixabay, Telegraf.rs

Cene goriva u Srbiji počele su pomalo da prate pad cena u svetu. Litar dizela se jutros prodavao za 143 dinara, dok je benzin bio 134 dinara. Cene su niže čak i na pumpama za koje važi da drže veće cene (mahom one udaljene od centra gradova, na Ibarskoj, ili uz auto-put).

Kako nam svedoči jedan od naših čitalaca, kod Preljine je jutros nasuo pun rezrvoar goriva za 5. 700 dinara, što je, znatno manje od uobičajene cifre koju daje.

Kod nas je i zbog mera ograničavanja kretanja kao i rada od kuće, smanjenog obima industrijske proizvodnje i transporta u Srbiji zabeležen značajan i pad prodatih količina derivate na banzinskim stanicama.

Kako je više puta rekao za naš portal Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, cena ne može preko noći kod nas da se spusti na nivo iz sveta.

Najvažnije je da su u ovom trenutku očuvani stabilnost tržišta i sve linije snabdevanja - rekao nam je on.

Cene goriva inače, padaju od 20. januara što je rezultat pada tražnje kao i tromesečnog “naftnog rata” među najvećim svetskim proizvođačima koji je povela Saudijska Arabija povećavajući proizvodnju.

- U odnosu na prvu nedelju marta količine prodate na benzinskim stanicama u prvoj nedelji aprila bile su manje za 50 procenata - rekao je Mićović danas za Tanjug.

Zbog rata svetskih proizvođača nafte naftna privreda trpi ozbiljne posledice a neophodno je da preživi kako bi omogućila adekvatno snabdevanje privrede i potrošača posle uspostavljanja normalnih tokova.

- I naftne kompanije koje se bave prodajom derivate od rafinerija ka potrošačima u ovom trenutku ozbiljno preispituju dalji opstanak, jer udar je takav da ga neće svi preživeti - kaže Mićović za Tanjug.

On očekuje da do sada saopštene ekonomske mere Vlade Srbije na naftni sektor utiču po pitanju radnog prava, kroz zarade.

- Naftni sektora se truda zadrži zaposlene koliko god je moguće bez obzira što su znatno promenjene okolnosti poslovanja - rekao je on i podsetio da je benzinskim stanicama ograničeno i radno vreme.

Dodaje da se i u ovom sektoru razmišlja o „danu posle” gde bi se podrška države mogla videti kroz davanje garancija preduzećima kupcima derivata da će preuzete količine od naftnog sektora biti i plaćene.

UNKS je blagovremeno je poslalo predlog mera Vladi Srbije, kaže Mićović i dodaje kako naftaši očekuju da će mere biti donošene sukcesivno, u dužem roku, kako bi bile podrška vraćanju pojedinih sektora privrede u normalne uslove poslovanja.

Video: Vučić: Neko je izmislio problem s gorivom i taj će u zatvor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милош

    10. april 2020 | 14:37

    Није скупо гориво, већ акцизе које је наметнула држава, пола пара дајемо за гориво, пола за државу.

  • Au bre

    10. april 2020 | 16:39

    Pa jedino kod nas je gorivo pojeftinilo za 10-12%. Svuda u svetu 35-40%. A kada poskupi, ovde ce gorivo poskupeti preko noci i to za 30% odmah. Sta da se zezaju.

  • Kodiaq

    10. april 2020 | 15:36

    U makedoniji ispod 0,8€ dizel. A mi smo njihov nivo. Pljacka

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>