• 2
 ≫ 

Žele da budu obični građani, ali samo dok ne zagusti: Svet se pita - odakle im novac za novi biznis?

 ≫ 

Zaboravite na Sussex Royal, princ Hari i Megan Markl osnovali su dobrotvornu organizaciju Archewell

  • 2
Megan Markl

Princ Hari sa suprugom Megan Markl / Foto: Tanjug/AP

Sećate se perioda pre korone? Da, slobodno smo se kretali, odlazili na posao, a dobar deo javnosti, posebno u Britaniji i SAD, danonoćno se bavio sudbinom kraljevskog para - princa Harija i Megan Markl, nakon što su odlučili da se odvoje od porodice i započnu svoj život.

Tada se najviše polemisalo o tome šta će da rade i od čega će da žive, budući da su se odrekli kraljevskih dužnosti, a samim tim i značajnih beneficija. Govorili su da žele da budu finansijski nezavisni.

Konsultant za javne odnose, Mark Borkovski, rekao je da su čak i bez titula njih dvoje "sami po sebi moćne javne ličnosti prvog reda, tako da će privući mnogo pažnje". Pre nekoliko dana desilo se i ono što smo očekivali: Dizni+ objavio film "Slon" u kojem je narator Megan Markl.

Ipak, Russia Today šaljivo piše da bi Oskara za najgori biznis tajming mogao da dobije baš ovaj par. Kažu da je ironija to što su Hari i Megan ubeđeni da znaju kako, da su drugačiji i prosvećeni. Milenijalci imaju urbani izraz za to - woke, koji bi bilo komplikovano prevesti na srpski jezik, ali suština je pomenuta.

Dakle, kažu da "nema ništa opasnije od toga kad neko misli da zna pravi način kako se živi i radi, i pritom odbacuje sve ostale opcije".

Jasno je da su Hari i Megan želeli da napuste "full-time kraljevski posao", mada su želeli da zadrže svoje titule. To je bilo do trenutka kada im je kraljica Elizabeta II rekla da kraljevska porodica nije teretana, u koju mogu da se upišu kad žele, i isto tako da se iz nje ispišu.

Onda je nastao Sussex Royal brend. Otišli su iz SAD u Kanadu zbog manjeg poreza, a krajem marta privatnim avionom, usred pandemije, "skoknuli" u Los Anđeles. Najnovija ideja slavnog para je dobrotvorna organizacija Archewell, lansirana nedavno, kao odgovor na borbu protiv pandemije.

Ako ste pomislili da su je nazvali po sinu Arčiju, varate se. Kažu da naziv organizacije potiče od grčke reči "Arche" što znači "izvor akcije". Naime, posle medijskih osuda i loših privatno-poslovnih planova, koje doduše nisu priznali, rekli su da "žele da rade nešto smisleno".

Megan Markl

Žele da žive kao sav normalan svet, ali samo dok ne zagusti / Foto: Tanjug/AP

Međutim, šta je ovde problem? Ukratko, to što lutaju i ne znaju šta hoće, čak ni sa ovom organizacijom.

Još uvek razmatraju njenu namenu. Prema jednom planu, žele da naprave sajt posvećen ishrani i mentalnom zdravlju i da sarađuju sa savetovalištima, a prema drugom planu - govori se o obrazovanju i obukama putem filmova i knjiga.

I to nije sve, pominje se objavljivanje članaka, magazina, podkastova, softvera, TV sadržaja. Zatim, razmišljaju o edukaciji i kulturi u još opsežnijem smislu, odnosno o seminarima, radionicama, izložbama, konferencijama, sportu, zabavi. Hari i Megan su potpisali dokumenta kojima štite svoja prava i kada je reč odeći, obući i štampanim materijalima.

Postavlja se pitanje i kako su osnovali organizaciju, a ni jedno ni drugo nemaju posao? Odakle dolazi priliv novca koji će da doniraju?

Russia Today piše da je novac, verovatno, pristigao preko Western Union-a od britanskih poreskih obveznika. Samo njihovo obezbeđenje košta 5 miliona funti godišnje, a već su "dužni" 2,4 miliona funti za obnovu njihovog Vindzor dvorca.

Da li je plan da uzimaju novac od radničke klase i da ga koriste u dobrotvorne svrhe, dok uživaju u svojoj novoj vili u Los Anđelesu?, pita se ceo svet.

Hari i Megan su želeli da budu "obični" građani, međutim, ti pravi, obični građani sada gube posao usled krize i ostaju bez primanja, što se za ovaj slavni par ne bi moglo reći.

Oni sada ne brinu za svoje dete, kao milioni drugih, niti gledaju porodicu i prijatelje kako se pate. S druge strane, obični građani ne osnivaju organizacije usred pandemije i ne štite svoju robnu marku, kako drugi ne bi zaradili na njoj.

Video: Da li je Megan Markl trebalo da bude deo kraljevske porodice?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👌🏼

    10. april 2020 | 18:43

    Zeli ova dama da stekne imidz preko princa a posle ce ga otkacit dok uspije u svojoj ideji, naravno dok lova padne gdje treba.

  • Vc

    10. april 2020 | 18:40

    Najlakše tako,drugi uplaćuju novac a ti dobrotvor i ništa ne radiš.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>