• 4

Gazde otpustile pa vratile čak 5.265 radnika u prethodnih deset dana

Čadež moli privrednike da budu solidarni

  • 4
Marko Čadež

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U poslednjih desetak dana, 5.265 radnika vraćeno je na posao, a zaposleno je i dodatnih 120 radnika zbog povečanja obima posla, izjavio je  predsednik PKS Marko Čadež, ističući da to pokazuje da su kompanije uvidele da će država pomoći i podržati njihov opstanak nakon krze sa korona virusom.

- Kroz ponovno uvođenje smena i pokretanje proizvodnje, na posao je vraćeno 5. 265 radnika, a čak su kompanije zaposlile i 120 novih radnika zbog obima posla. Taj trend nismo videli pre deset dana i to polako počinje da se menja, ne u nekom masovnom broju i obimu, ali je rezultat najave kakve će mere biti - rekao je Čadež na konferenciji za novinare na kojoj je govorio i ministar finansija Siniša Mali.

On je rekao da su od velikog značaja ekonomske mere koje je vlada usvojila i da će već od ponedeljka postati realnost, odnosno omogućiti preduzećima da koriste ovu pomoć i podršku i tako prežive težak period u nadi da će on trajati kratko i da će se brzo krenuti u dalji razvoj.

Čadež je naveo i da podaci PKS pokazuju da je od početka krize, odnosno 9. marta, zaključno sa 6. aprilom ove godine, u blokadi bilo 954 privredna subjekta, što znači da "nisu uspeli da se izvuku“.

Ukupan iznos blokada je 688,3 miliona dinara, a najviše je blokiranih preduzetnika, a zatim privrednih društava.

Čadež je zamolio privredne subjekte da budu maksimalno solidarni u ovoj tešoj situaciji.

- Zamolio bih privredne subjekte da dobro razmisle kada povlače nečiju menicu ili ne žele da produže rok isplate dugovanja i da budu malskimalno solidarni u ovim vremenima inače ćemo dolaziti u još teže sitauacije - poručio je Čadež.

On je naveo i da je u 1.038 kompanija delimično obustavljen rad ili su firme smanjile intenzitet rada, odnosno da je 30 odsto njih u potpunosti obustavilo rad. U njima ima 111. 928 radnika.

Vlada Srbije usvojila je tri uredbe, kojima se precizira pravni okvir o tome ko će moći da koristi državnu pomoć iz paketa ekonomskih mera vrednog 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra, rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Siniša Mali.

Mali je rekao da bi privrednici ostvarili pomoć države u vidu isplate tri minimalca, potrebno da urade samo dve stvari da u poreskoj prijavi koju podnose svakog meseca kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine i da na portalu Poreske uprave potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati.

Video: Čadež: Više od 5.000 radnika vraćeno na posao,120 novozaposlenih

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран Ловћенац

    10. april 2020 | 20:57

    Ма боли њих за раднике,битанге су већина приватника...

  • laki

    10. april 2020 | 22:10

    Radim u lancu mesovite robe kod privatnika od 6h do 3h svakog dana .Poludeli smo od posla. I tako svaki dan u razvoz robe za opstanak zivota od radnje do radnje . izlozeni smo svaki dan virusu i sada ce moj gazda da trlja ruke na mojoj kicmi .Po mom misljenju ko nije radio neka dobije minimalac , a prijatelju ko je radio neka dobije minimalac preko plate koju mu gazda daje a ne gazda da se na meni i 100 drugih kolega bogati .

  • Losprivrednik

    10. april 2020 | 23:27

    Zato zakon mora da se donese da svaka firma, preduzetnik itd mora da ima sredstva za rizik u radu koja bi se koristila dva meseca u slucaju raznih nepogoda, nezgoda, ko to nemoze da ostvari neka ide u radnike. Kod nas sve veliki privrednici a kukaju kako ce za mesec da izdrze plate??

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>