• 0

Definitivno opcija i korporativne obveznice: Kako će ići postupak izdavanja?

Kraći postupak

  • 0
Berza, pad berze, korona virus

Foto: Shutterstock

Korporativne obveznice ostaju kao jedna od mera podrške privredi. S tim što je, kako je najavljeno danas, postupak izdavanja dužničkih hartija od vrednosti na teritoriji Srbije za vreme vanrednog stanja pojednostavljen i pripremljeni su propisi koji olakšavaju i pojeftinjuju izdavanje korporativnih obveznica.

To je predviđeno trećom uredbom, koja je usvojena na današnjoj sednici Vlade, a koja se odnosi na izdavanje dužnickih hartija od vrednosti.

Siniša Mali kaže da nije isključio ni učešče države u tom procesu.

- Evo šanse za velika preduzeća. Kapitala ima  - rekao je.

Osnovna novina, kako je rečeno na konferenciji za novinare ministra finansija Siniše Malog i predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, jeste pojednostavljivanje postupka za odobravanje Prospekta preduzeća za izdavanje dužnickih hartija od vrednosti.

Objavljivanje prospekta umesto 77, trajaće 17 dana, a trošak gde se računaju provizije Komisije za hartije od vrednosti, Centralnog registra za HOV i Beogradske berze, biće maksimalno smanjen, najavio je ministar finansija.

Maksimalni trošak izdavanja korporativnih obveznica se smanjuje sa oko 80.000 evra na ne više od 18.500 hiljada evra.

Kao što smo ranije objasnili, što je korporacija finansijski stabilnija i bolja, prinos koji investitori žele da plate je niži odnosno kompanija se zadužuje jeftinije. I obrnuto. Opširnije čitajte u našoj posebnoj vesti. 

Video: Mali o korporativnim obveznicama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>