• 2
 ≫ 

PKS: Ponuda je stabilna, svega ima dovoljno, obezbeđen je i lanac snabdevanja za južno voće

 ≫ 

Ubedljivo najveća tražnja je bila prvog vikenda (14. i 15. mart) i ona može da se meri sa onom koju imamo uoči Nove godine, odnosno 30. i 31. decembra. Od 16. marta tražnja se normalizovala, kaže Žarko Malinović

  • 2
Supermarket, prodavnica

Naše radnje su od početka dobro snabdevene / Foto: Shutterstock

Nalazimo se u šestoj nedelji pandemije, i sada već osećamo da se mnogo toga promenilo u našim životima. Šta se tačno promenilo kada je reč o navikama potrošača i snabdevenosti prodavnica? O tome je za jutarnji program RTS-a govorio Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

- Ništa značajno se do jutros nije promenilo, u odnosu na poslednje dve nedelje, osim što smo broj dostupnih radnji povećali za 800, dakle, sada ih je bilo 3.800. Cilj nam je bio da mreža bude što razuđenija, odnosno da svako može da ode u najbližu radnju. Svim starijim građanima koji su jutros krenuli u kupovinu, od strane MUP-a je obezbeđena zaštitna oprema - rekao je Malinović.

A kakva je situacija u pogledu potražnje proizvoda, od početka pandemije pa do sada?

- Ubedljivo najveća tražnja je bila prvog vikenda (14. i 15. mart) i ona može da se meri sa onom koju imamo uoči Nove godine, odnosno 30. i 31. decembra. Od 16. marta tražnja se stabilizovala, s tim što imamo povremene skokove. Recimo, juče i prekjuče je bilo intenzivnije zbog ove trodnevne zabrane kretanja - kaže Žarko Malinović.

Brašno, šećer, ulje i toalet papir su danas pali, a ono što beleži rast ovih dana su sveže i pakovano meso, riba i jaja koja su već krenula, a njihov skok, kaže Malinović, tek očekuju naredne nedelje zbog Uskrsa. Negativan trend imaju i sredstva za dezinfekciju, odnosno za ličnu higijenu, što govori o tome da građani i dalje imaju i troše one zalihe koje su pravili polovinom prošlog meseca. Generalno, postoje 23 kategorije proizvoda čiji rast PKS prati svakodnevno.

Malinović kaže da se Srbija sada nalazi u fazi stabilizacije kada je reč o kupovini, jer su trgovci sada već spremni na tempo kojim se odvija kupovina, ali i na zahteve kupaca. Ono što jeste izazov je obaviti kupovinu uprkos novim merama. Malinović kaže da je činjenica da sada na dnevnom nivou imamo polovinu kupaca manje u radnji, ali prodavnice rade znatno kraće i ograničen je broj osoba koje mogu da budu u objektu u jednom trenutku.

- Zato se promet trgovcima smanjio i oni generalno teško prolaze kroz ovaj proces - zaključuje Malinović, i dodaje: "Zanimljivo je i to da se, na primer, alkoholni i čak bezalkoholni napici slabo prodaju ovih dana. Ispratićemo i njih svakako u ovoj nedelji pred Uskrs, ali eto, postoje kategorije koje građanima sada nisu prioritet i zato stagniraju".

Ono što Malinović dodatno napominje jeste da su građani veoma odgovorni, a to primećuje čak 17 timova PKS koji obilaze prodavnice. Kupci drže distancu, imaju zaštitne maske. U ovom trenutku nestašica nema, a prema Malinovićevim rečima, nije ih ni bilo - kao na primer u nekim drugim zemljama gde su za kupcima ostajali prazni rafovi. Maksimalno vreme u kom nije bilo neke robe je od 2 do 5 sati.

- Rešili smo i izazov sa južnim voćem koji smo imali zbog činjenice da nam je Španija jedan od tri glavna snabdevača kada je reč o uvozu ovog voća. Umesto što smo fiksirali cene, fiksirali smo maržu svima u lancu snabdevanja, tako da nema mogućnosti da neko profitira - kaže Malinović, i dodaje da je slabija ponuda graška posledica slabijeg roda ove godine.

Međutim, i taj problem je ubrzo rešen u saradnji sa malim proizvođačima smrznutog voća i povrća, koji su počeli da pakuju grašak i sve ostalo. Malinović kaže da, što se tiče snabdevanja, mi na dalje nemamo izazov jer ulazimo u sezonu setve i branja, a osim toga - više od 80 odsto prehrambenih osnovnih namirnica je domaćeg porekla, i u realnim okolnostima.

Zalihe suncokreta imamo do kraja septembra, a inače izvozimo stotine hiljada tona brašna. Što se tiče uvoza, Malinović kaže da sada najviše pratimo grčko, tursko i makedonsko tržište, jer su Španija i Italija sada u vrlo specifičnom položaju. - Tako da je i za deficitarnu robu, koju mi sami ne proizvodimo, obezbeđen lanac snabdevanja - zaključuje Malinović.

Video: Mali: Svim našim penzionerima uplaćena je puna martovska penzija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    11. april 2020 | 09:10

    Prvo sva je roba poskupila pocev od voca i povrca pa redom a drugo narod nema pare da bi pravio zalihe

  • Realan

    11. april 2020 | 10:38

    Svega imamo, samo para nemamo...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>