• 1

Uvedene mere su dobre. Pomažu očuvanju privredne aktivnosti i radnih mesta, kažu stručnjaci

Program ekonomskih mera Srbije vredan je 5,1 milijardu evra

  • 1
grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis Program ekonomskih mera Srbije vredan je 5,1 milijardu evra / Foto: Pixabay

- Uredbe koje je Vlada Srbije usvojila za sprovođenje Programa ekonomskih mera za smanjenje negativnih efekata izazvanih pandemijom - usmerene su prevashodno ka tome da se sačuvaju zaposlenost i biznisi, i da se spreče veći negativni efekti po privredne subjekte - kaže ekonomista Goran Nikolić za Tanjug.

On dalje navodi da je donošenje ovih mera u skladu sa dobrim iskustvima ostalih evropskih zemalja, i da je širom sveta manje-više isto: mere fiskalne i monetarne politike svode se na to da ublaže negativne efekte krize jer se sada suočavamo sa krizom ponude i potražnje. Mere se svode na to država zaduživanjem pokuša da spasi poslovanja koliko može.

Procenjeno je, naime, kako navodi Nikolić, da će vrednost budžetskog deficita biti oko devet odsto, odnosno više od četiri milijarde evra, a ubrizgavanjem tog novca, koji ćemo uzeti na pozajmicu najviše iz inostranih izvora, pomoći ćemo ublažavanje posledica krize po građanstvo.

- Situacija u Srbiji je prosečna i pretrpećemo ovaj udar - smatra Nikolić.

Povodom tri uredbe koje je Vlada Srbije juče usvojila za sprovođenje Programa ekonomskih mera, oglasio se i profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić. On kaže da će ove mere pomoći očuvanju privredne aktivnosti i radnih mesta u Srbiji.

- Privredi je potrebna podrška, jer je kriza usporila, a negde zaustavila priliv novca od planiranog prometa, odnosno prodaje i plasmana - kaže Grubišić.

Za odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade i isplatu minimalne plate za tri meseca na teret države, Grubišić kaže da je dobra mera, jer rasterećuje privatni sektor po pitanju obaveza koje sad dospevaju i omogućava da se zadrži platni fond. Omogućava privrednicima da zadrže radnike i ne smanjuju znatno plate.

Što se tiče isplate od 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije, Grubišić kaže da je taj novac trebalo selektivnije da se iskoristi. Smatra da će krediti preko Fonda za razvoj pod povoljnim uslovima pomoći da se održi nivo tekuće poslovne aktivnosti, odnosno da se omogući nesmetano finansiranje tekućeg poslovanja.

Država će izdvojiti 24 milijarde dinara za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj za podršku privrednim subjektima za održavanje likvidnosti, a on kaže da će ti krediti "planuti". Dalje navodi da je pitanje koliko će se koristiti krediti od dve milijarde evra preko poslovnih banaka u situaciji kada je veoma teško dugoročno predvideti efekte po poslovanje.

Povodom usvajanja Uredbe o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja, Grubišić kaže da su korporativne obveznice dobro zamišljen instrument za kompanije kako bi zadržale investicionu aktivnost.

Smatra da je taj insturment trebalo korisiti i ranije jer se "radi o dugoročnom izvoru finansiranja, budući da su rokovi dospeća obveznica višegodišnji".

Video: Mali o korporativnim obveznicama

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    11. april 2020 | 10:15

    Jeste li ludi ili se pravite ludi? Kod privatnika taj minimalac ce dobiti samo gazdina zena sin, kumic, jetrva, dalji i blizi rodjaci, ostalima je receno da se strpimo, dok ova posast ne prodje... mozemo i travu jesti, nije problem... veci je problem ostati kod kuce , svima onima koji kucu svoju nemaju... a racuni se gomilaju, i ne ne mislim na Beograd, pa ne izdaju se stanovi samo u Beogradu... i ne, necu dobiti svoj minimalac koji ste obecali, ni ja , ni mnogi moji prijatelji, poznanici, familija... retki ce to dobiti... a mucenici sto su svakog meseca potpisivali ugovor, koji su radili na crno, na njih ste zaboravili... oni neka jedu gloginje...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>