• 7

Majke se javljaju inspekciji jer poslodavci nemaju razumevanja, a radnici se žale i na nebezbednost

Pomoć države za ublažavanje negativnih posledica trenutne krize privrednicima važna je za očuvanje radnih mesta, ocenjuje ministar Zoran Đorđević

  • 7
Građevinari, Građevinski radnici, zidari, gradilište

Pomoć države za ublažavanje negativnih posledica trenutne krize privrednicima važna je za očuvanje radnih mesta, ocenjuje ministar Zoran Đorđević / Foto: Shutterstock

Pomoć države za ublažavanje negativnih posledica trenutne krize privrednicima važna je za očuvanje radnih mesta i da posle krize i vanrednog stanja dobijemo šansu za nova zapošljavanja, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

- Zadatak je da radna mesta sačuvamo i da posle krize dobijemo šansu da smanjujemo nezaposlenost - rekao je Ðorđević za RTS i naveo da se, zaključno sa jučerašnjim danom, na evidenciju NSZ prijavilo 4.849 građana koji su izgubili posao.

Naveo je da je 26 kompanija otpustilo više od pet odsto zaposlenih, kao i da je broj onih koji se javljaju NSZ počeo da pada, od kada su najavljene mere pomoći privrednicima. Ističe da ni aktuelni broj nije mali, ali da se javlja sve više poslodavaca koji pitaju za podsticaje, jer žele da zaposle nove ljude.

Upitan o tome na šta se najviše odnose primedbe radnika koji se javljaju inspekciji, Ðorđević je kazao da se najčešće javljaju i skreću pažnju na bezbednost na radu, nedostatak opreme i dezinfekcionih sredstava.

Zatim, javljaju se majke, naročito samohrane, koje navode da poslodavci nemaju razumevanja zbog toga što imaju malu decu i ne dozvoljavaju im rad od kuće. Ljude zanima i da li je otkaz koji su dobili u skladu sa zakonom, naveo je ministar rada.

Đorđević kaže da su u novonastalim okolnostima potrebni solidarnost, humanost i razumevanje, i da će se penzije, kao i druge vrste socijalnih davanja, isplaćivati po planu.

Video: Za vreme vanrednog stanja rad od kuće plaćen u istom iznosu kao i kada se radi u firmi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    11. april 2020 | 11:27

    Dusu bi ti uzeli da mogu.ti kvazi privatnici su izrabljivaci!!!

  • Ha

    11. april 2020 | 11:25

    Kakve veze ima sto je samohrana majka nije poslodavac socijalna ustanova ...

  • Apotekar

    11. april 2020 | 11:24

    Ako firma ne radi nema ni plata a dok drzava uradi sta konkretno svi ima da ostanu bez posla...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>