• 0

Velt optužen za "sramno pisanje" o Italiji: Mafija samo čeka na novu kišu novca iz Brisela

Trebalo bi da se podrazumeva, da finansijska pomoć u Italiji, gde mafija predstavlja čvrstu veličinu i samo čeka na novac iz Brisela - ode isključivo na zdavstvo, a ne u italijanski socijalni i poreski sistem, navodi se u nemačkom listu

  • 0
SRBIJA BEOGRAD ITALIJA Odmah se oglasio i ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Italji mafija samo čeka na novu "kišu novca" iz Brisela, upozorio je ovih dana nemački Velt u komentaru pod naslovom "Gospođo Merkel, čvrsto se držite", i zahteva od EU da kontroliše pomoć koju namerava da pruži Rimu.

Upozorenje, naravno, nije ostalo bez odgovora iz Italije, iako Velt ističe da zemlje članice EU treba da pomažu jedne drugima u korona krizi. Ipak, oni se pitaju treba li to da se odvija bez ograničenja i kontrole?

Velt dalje navodi da su ovih dana u pitanju temelji EU, i da je jedno od najvažnijih pitanja koliko daleko mora ići finansijska solidarnost 27 članica.

"Solidarnost je važna evropska kategorija, ali ključni su i nacionalni suverenitet i odgovornost nacionalnih političara prema svojim biračima", piše u listu.

List podseća da EU sada namerava da stavi na raspolaganje 500 milijardi evra brze ekonomske pomoći zemljama kao što su Italija i Španija, što je neverovatna svota. Takođe, u ranijem pisanju su istakli da će gotovo polovina firmi zbog pandemije promeniti svoje dostavljače, što će dovesti do kraja globalizacije kakvu poznajemo.

Uz to, dodaje Velt, labave se pravila za pomoć i van snage se stavlja gornja granica zaduživanja.

"Trebalo bi da se podrazumeva, da finansijska pomoć u Italiji, gde mafija širom zemlje predstavlja čvrstu veličinu i samo čeka na novac iz Brisela - ode isključivo na zdavstvo, a ne u italijanski socijalni i poreski sistem. I naravno, Italijani moraju biti kontrolisani od Brisela i dokazati da su novac pravilno koristili", podvlači nemački list.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo uzvratio je na pisanje Velta, rekavši da je ono "sramno i neprihvatljivo", i izrazio je nadu da će se nemačka Vlada distancirati od takvog stava.

On je naglasio na svom nalogu na Fejsbuku da "ovo nije igra između dve ili više zemalja".

- Ljudi umiru i Evropa ima obavezu da reaguje. Potrebna nam je poruka jedinstva i nije samo Italija ta koja to traži, već svi narodi u Evropi - poručio je Di Majo.

S njim je saglasan i predsednik odbora za evropske poslove u italijanskom parlamentu Serđo Batelji, koji je Velt optužio za "najgoru anti-italijansku propagandu".

Senator i bivši potpredsednik vlade, Mateo Salvini, takođe nije krio čuđenje zbog pisanja Velta o "mafiji koja traži novac od Evrope", i istakao je da je Italija uplatila 81 milijardu evra u budžet EU od 1989. godine.

Video: Možda se vidimo kasnije: Italijanski političar skinuo zastavu EU iz svog kabineta

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>