• 0

Šta tačno sadrže mere poreske politike? Do kada vam je odložen porez

Samo ove mere koštaće državu više od 160 milijardi

  • 0
porez Foto: Pixabay

Mere poreske politike koje se nalaze u paketu mera podrazumevaju odlaganje plaćanja poreza i doprinosana zarade za preduzeća u privatnom sektoru, tokom trajanja vanrednog stanja, a u periodu od tri meseca, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama sa početkom najranije od 2021. godine.

Uz to, odlaže se i plaćanje akontacije poreza na dobit u drugom kvartalu 2020. godine za sva preduzeća, a vrednost ovih mera je 161 milijardi dinara.

Direktna pomoć privatnom sektoru podrazumeva direktnu pomoć preduzetnicima koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru - uplata pomoći u visini od 3 minimalne zarade.

Direktna pomoć velikim preduzećima u privatnom sektoru - uplata pomoći u visini 50 odsto neto minimalne zarade (za vreme trajanja vanrednog stanja), a za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada (član 116 i 117. Zakona o radu).

Vrednost tih mera je 97,3 milijarde dinara.

Kada je reč o merama za očuvanje likvidnosti, odnose se na Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima, a njihova vrednost, kao što je najavljeno, iznosi dve milijarde evra.

Video: Minimalni iznos kredita za privrednike je milion, a za preduzetnike dva miliona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>