• 13

Sve o odmoru u vanrednom stanju: Ima li šef pravo da vas šalje i naš savet - kako da ga provedete

Sme li poslodavac da vas pošalje na odmor iako se vama ne ide? Koliku platu možete da očekujete, i šta zaboga, da radite na "prinudnom" odmoru?

  • 13
Korona, ostani kod kuce, odmor, terasa, citanje knjige Foto: Shutterstock

Hteli ne hteli, poslodavac sada može i na to ima pravo, da vas pošalje na odmor. Ako pogledate sa vedrije strane, to i nije najgora opcija, jer ćete zapravo primiti platu u vreme kada je mnogima stalo poslovanje, a pojedini ljudi uopšte nemaju posao.

Iako ste zamišljali da pred uskršnje praznike možda otputujete na neku daleku destinaciju, sve su prilike, zbog najavljenog dužeg policijskog časa, da ćete te dane provesti u svojim domovima.

Mi smo se potrudili i da vam malo skratimo to vreme, ali prvo da vidimo koja su vaša prava i obaveze.

Stari odmor do kraja juna, i zašto je to zapravo dobro?

Preporuka da se radnicima omogući korišćenje starog odmora zapravo je jedna od mera koju poslodavac ima na raspolaganju, kako bi sa jedne strane sačuvao broj zaposlenih, a sa druge optimalan nivo proizvodnje, ili zamrzavanje, zavisi od situacije.

Kako su rekli za naš portal u Ministarstvu rada, o odmoru odlučuje poslodavac u dogovoru sa zaposlenim.

- Prednost za poslodavca je ta što mu se u ovom slučaju daje prilika da omogući zaposlenima da iskoriste svoj godišnji odmor iz 2019, ali i 2020.  za vreme trajanja vanrednog stanja, da bi se kada ove okolnosti prođu stavili na raspolaganje poslodavcu u punom kapacitetu, kada se može očekivati i povećan obim posla. Kako su objasnili, razlog donošenja istog, je između ostalog, da se pomogne i poslodavcima kojima u ovakvim okolnostima nije lako pronaći najadekvatnija rešenja.

- Prednost za zaposlene je razlika u isplati naknade zarade koju ostvaruju za vreme "prinudnog" odmora i godišnjeg odmora.

Naime, zaposlenima koji odsustvuju sa rada po osnovu odredbe člana 116. Zakona se garantuje isplata naknade zarade u visini 60% prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, s tim da ta naknada ne može biti manja od minimalne zarade.

S druge strane, za vreme korišćenja godišnjeg odmora zaposleni ostvaruje pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu.

Dakle, možda se zaposlenima uskraćuje pravo da koriste svoj godišnji odmor u periodu kada su imali nameru, ali im se istovremeno omogućava da uz isplatu povoljnijeg iznosa naknade zarade na koju imaju pravo za vreme korišćenja godišnjeg odmora, period vanrednog stanja prevaziđu sa što manje finansijskih poteškoća.

Preporučeno je i da poslodavci, koji u uslovima vanrednog stanja nisu u mogućnosti da organizuju proces rada, te su u skladu sa zakonom svoje zaposlene uputili na odsustvo sa rada, prednost daju korišćenju godišnjih odmora.

Ovim zaključkom poslodavci mogu da dozvole korišćenje preostalog dela godišnjeg odmora za 2019. godinu, zaključno sa 31. decembrom 2020. godine za zaposlene koji u toku vanrednog stanja redovno obavljaju posao na svom radnom mestu.

Radnik ne može da odbije odmor 

Čitanje Foto: Pixabay

Predstavnici sindikada, kažu za naš portal, da po slovu zakona, poslodavac ima na pravo.

- Najjednostavnije, ukoliko poslodavac sada u ovoj situaciji preporuči korišćenje godišnjih odmora, to su oni odmori od prošle godine, koji nisu iskorišćeni, zaposleni nema mogućnosti da odbije korišćenje tog godišnjeg odmora. U principu, poslodavac i može da pravi raspodelu i da raspoređuje kada će se koristiti godišnji odmor, prema obimu posla i potrebi da se bude na poslu. U normalnim okolnostima, gleda se i da svi radnici u istom trenutku ne odu na odmor - kaže za Telegraf Biznis Ranka Savić iz Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije.

U ovim okolnostima naročito, on može usled smanjenog obima posla da pošalje radnike na kolektivni godišnji odmor, objašnajva Savićeva, odnosno, sve oni koji nisu iskoristili stari godišnji odmor da ga koriste sada u ovom periodu.

- Mnogima sigurno nije u interesu da koriste godišnje odmore u izolaciji, ali poslodavac ima pravo to da uradi - kaže ona.

Pa, šta da radite na odmoru u kući?

Verujemo da nemate mnogo opcija, ali evo nekoliko predloga za trošenje godišnjeg odmora kod kuće.

- Obavezno neka aktivnost koja aktivira mozak na ''analognom'' principu, dakle bez upotrebe digitalnih tehnologija - kaže za naš portal Bojan Balaž, rukovodilac marketinga i prodaje Mokrogorske škole menadžmenta.

Ovi su njegovi saveti:

- Knjiga: Homo Deus: Kratka istorija sutrašnjice, Juval Noa Harari - razumećete kakvi distopijski scenariji su mogući nakon završetka pandemije

- Strip: Alan Ford - nadrealnost i farsa se odlično uklapaju u trenutnu situaciju, a temelji su ovog klasika koji je jedino u bivšoj SFRJ napravio značajniji uspeh

- Enigmatika: ukrštene reči, osmosmerke, sudoku...

- Društvene igre: karte, jamb, riziko...

- Što se tiče digitalnih aktivnosti, fokusirajte se na nešto što vam pored zabave i trošenja vremena pruža i lični razvoj u nekom smislu. Na primer: RTS on line nastava je zaista hvale vredan projekat od kog svi bez obzira na uzrast mogu da imaju korist. Svašta tu ima od fiksnih i varijabilnih troškova, preko uzgoja paradajza do Doplerovog efekta. Pored toga na You tube, postoji bogat kanal sa kvalitetnim dokumentarnim filmovima i serijalima iz starih dana, posebno ukazujem na serijale urednika i scenariste Božidara Nikolića - preporučuje Balaž.

Imate li vi neku ideju? Pišite nam u komentarima.

Video: Za vreme vanrednog stanja rad od kuće plaćen u istom iznosu kao i kada se radi u firmi

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    12. april 2020 | 17:43

    Imam ideju, da prestanete da dajete ideje kada vas niko ne pita! Idite Vi na godisnji odmor za vreme vanrednog stanja. Bice nam svima bolje!

  • Jedna plavuša

    12. april 2020 | 17:38

    Ja spavkam sa šefom kad me doveze kući majci kažem da je taxi, tako da ne brinem ni za posao ni za platu

  • Tamara

    12. april 2020 | 18:36

    Poslodavci mogu da rade sta hoce.. Ko jos pita radnika.. A sta cemo kada nas samo posalju kuci bez objasnjenja.. Nije ni godisnji ni prinudni a nema ni plate.. Pritom posla ima i nema potrebe da se sedi kod kuce

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>