• 0
 ≫ 

Upoznajte ženu koja je osmislila program za nezaposlene: Danas u korona dobu, njeni saveti su zlatni

 ≫ 

Ponekad se u trenucima krize rađaju sjajne ideje

  • 0
Frensis Perkins, Frances Perkins

Foto: Guliver/London Express/Getty Images

Takva je bila jedna heroina velike depresije, rođena tačno pre 140 godina, čije životno delo još uvek koristi milionima nezaposlenih Amerikanaca tokom pandemije korona virusa.

Upoznajte Frances Perkins: prvu ženu predsedničkog kabineta i glavnu arhitektkinju mnogih projekata koji žive decenijama kasnije.

Socijalni radnik, glavni pregovarač i zagovarač radničkih prava, bila je svedok teškoća sa kojima su se suočavali radnici pre i tokom velike depresije - i kao sekretar za rad, radila je na merama u nadi da će ublažiti socijalne bolesti poput nezaposlenosti i siromaštva.

Perkinsova zaostavština uključuje socijalno osiguranje za podršku radnicima sa invaliditetom i u starosti, radnu nedelju od 40 sati, minimalnu platu i kraj dečijeg rada. Tu nije kraj, izgradila je nacionalni sistem naknada za nezaposlene.

Taj sistem trenutno ubacuje milijarde dolara u džepove radnika, tako da oni mogu nastaviti da plaćaju račune i hrane svoje porodice tokom pandemije korona virusa.

- Bila je pokretačka snaga. Bez nje socijalno osiguranje ne bi postojalo, a bez nje ne postoji program osiguranja za slučaj nezaposlenosti u zemlji - rekla je Kristin Dovnej, koja je deceniju provela proučavajući život Perkinsonove.

- Postoji čitav niz ljudi čiji će finansijski spas doći jer je postojala Frances Perkins - kaže ona.

Frensis Perkins, Frances Perkins

Foto: Everett / Profimedia

U poslednje tri nedelje, više od 16 miliona Amerikanaca podnelo je zahtev za pomoć u slučaju nezaposlenosti, pošto su se preduzeća zatvorila radna mesta usled korona virusa. Ekonomisti procenjuju da će se gubitak radnih mesta nastaviti tokom narednih nekoliko meseci, što će možda dovesti do nivoa nezaposlenosti koji nisu viđeni od tridesetih godina.

Kako bi pomogli radnicima za to vreme, Kongres i Fed stvorili su bilione dolara podsticajnih programa, koji uključuju kredite za mala preduzeća, plaćena bolovanja i čekove za domaćinstva.

Najbrža finansijska pomoć stiže, međutim, u obliku naknada za nezaposlene, koje je Kongres proširio na dodatnih 600 dolara nedeljno u trajanju do četiri meseca, pored državnih davanja.

Perkinsova je stvorila nacionalni sistem osiguranja za slučaj nezaposlenosti 1935. godine kao deo Zakona o socijalnom osiguranju. Procenjuje se da je stopa nezaposlenosti u tom trenutku bila iznad 20% četiri godine zaredom, a malo radnika je imalo druga sredstva za nadoknadu izgubljene zarade. U tom trenutku radna snaga je bila pretežno muška, a kada su muškarci koji su zarađivali izgubili posao, čitave porodice su često gladovale.

Perkinsova je bila prava osoba, na pravom mestu i u pravo vreme.

Nezaposleni, bez posla, Amerika, gradovi

Foto: Shutterstock, Pixabay

Pre nego što je postala sekretarka rada u ranim pedesetim, Perkins se već decenijama zalagala za prava radnika. Studirala je ekonomiju i sociologiju. Posećivala je fabrike i tamo dokumentovala užasne uslove rada, i volontirala u agencijama za socijalnu službu i seoskim kućama.

Umrla je 1965. godine, a sada malo Amerikanaca i zna njeno ime čak i ako se oslanjaju na njene programe.

Šta bi Perkinsova imala danas da kaže za Amerikance koji se bore sa ekonomskom krizom?

Sarah Peskin, ukazuje na jedan citat koji se sada čini podjednako relevantnim kao i pre 85 godina.

- Proces oporavka nije jednostavan - govorila je ona.

- Ne možemo biti zadovoljni samo improvizovanim aranžmanima koji će nas prevariti nad trenutnim vanrednim situacijama. Moramo osmisliti planove koji neće samo ublažiti današnje bolesti, već će sprečiti, koliko je to moguće, njihovo ponavljanje u budućnosti - govorila je ona.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>