• 51

Šta čeka vašeg poslodavca ako vam ne da minimalac od države? Ovo je papir koji mora da popuni

Drakonske kazne

  • 51
poreska prijava Foto: Pixabay

Privredni subjekti u privatnom sektoru koji dobiju pravo na isplatu minimalnih zarada iako za to nisu ispunili uslove, kao i oni koji nenamenski troše dobijena sredstva i koji ne vrate davanja predviđena uredbom, kazniće se ogromnim iznosima.

Ukoliko neko zloupotrebi davanja, odnosno ako ne plati radniku, mora da vrati sav novac u roku od pet dana, uz poreze, plus sankcije, a čeka ga i novčana kazna.

Kazne će ići za prekršaj novčanom kaznom u visini od 30 - 70 odsto primljenih direktnih davanja, a ne manje od 500.000 dinara za pravno lice, odnosno 100.000 dinara za preduzetnika. Kazna za odgovorno lice je 50.000 do 100.000 dinara.

Kazne su predviđene i za privredne subjekte u privatnom sektoru koji ostvare pravo na odlaganje plaćanja javnih prihoda iako na to nemaju pravo ili ako iste ne plate u celosti zajedno sa kamatom. U tom slučaju predviđena je novčana kazna u visini od 20 - 50 odsto iznosa odloženih javnih prihoda, a ne manje od 250.000 dinara za pravno lice, odnosno 50.000 dinara za preduzetnika. Kazna za odgovorno lice je 25.000 – 50.000 dinara.

Dakle, pravna lica koji dobijeni minimalac ne isplate radniku biće kažnjeni sa najmanje 500.000 dinara.

Namenski račun

Podsetimo, preduzeća imaju dva načina da isplate minimalac. Jedan je da imaju jedan račun kod jedne banke, a banka će utvrditi račun namenski račun. I drugo, oni koji imaju više računa, do kraja aprila treba da se izjasne koja banka će odabrati koji račun, i to će biti u narednim danima na servisu e porezi. Odnosno, postojaće stavka u poreskoj prijavi da se odabere jedna banka, ko ima više računa.

Na taj račun će banka će uplatiti davanja od države, koje onda poslodavac prebacuje radniku.

Evo kako izgleda poreska prijava koju morate da popunite da biste koristili mere države, između ostalih i za isplatu minimalca:

poreska prijava Foto: Printscreen

Video: Mali o uplati bespovratnih novčanih sredstava i o minimalcu koji država uplaćuje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko iz utlacene mase

    12. april 2020 | 19:25

    Uuu, u mojoj firmi vec najavljeno da ce nam dati taj minimalac, ali da vratimo firmi kad podignemo. Inace, firma radi normalno, punim kapacitetom, nijednog dana nije stala. Primamo 80% plate, a radimo normalno. Znaci, vlasnik firme gde radim ce na meni zaraditi oko 30 hiljada koje cu morati da podignem i vratim mu. A on meni uplati 80% moje plate. Dobrodosli u zemlju Srbiju.

  • Mislim

    12. april 2020 | 20:40

    Evo vam gospodo iz vlasti prava slika vasih privatnika... radnik da podigne, pa gazdi da vrati, ako zeli posao da zadrzi... sram vas i stid bilo privatnici.. a oni ne prijavljeni? Ko njima pomaze? Sramota... Daleko smo mi od ljudskosti, solidarnosti... Vama , gospodo iz vlasti, svaka cast na ideji, ama kako niste znali da ce privatnici zloupotrebiti vasu pomoc, a znali ste da uvedete zabranu kretanja zbog mentaliteta naroda? Ko brine o neprijavljenim radnicima? I kada cete resavati probleme privatnog sektora? Kada cete sirotinji pomoci , ali stvarno?

  • P.S

    12. april 2020 | 19:54

    Sta sa ovim ne prijavljenim sto rade tako godinam?Njima nema nista.Kuci pa kad te pozove ako te pozove

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>