• 51

Šta čeka vašeg poslodavca ako vam ne da minimalac od države? Ovo je papir koji mora da popuni

Drakonske kazne

 • 51
poreska prijava

Foto: Pixabay

Privredni subjekti u privatnom sektoru koji dobiju pravo na isplatu minimalnih zarada iako za to nisu ispunili uslove, kao i oni koji nenamenski troše dobijena sredstva i koji ne vrate davanja predviđena uredbom, kazniće se ogromnim iznosima.

Ukoliko neko zloupotrebi davanja, odnosno ako ne plati radniku, mora da vrati sav novac u roku od pet dana, uz poreze, plus sankcije, a čeka ga i novčana kazna.

Kazne će ići za prekršaj novčanom kaznom u visini od 30 - 70 odsto primljenih direktnih davanja, a ne manje od 500.000 dinara za pravno lice, odnosno 100.000 dinara za preduzetnika. Kazna za odgovorno lice je 50.000 do 100.000 dinara.

Kazne su predviđene i za privredne subjekte u privatnom sektoru koji ostvare pravo na odlaganje plaćanja javnih prihoda iako na to nemaju pravo ili ako iste ne plate u celosti zajedno sa kamatom. U tom slučaju predviđena je novčana kazna u visini od 20 - 50 odsto iznosa odloženih javnih prihoda, a ne manje od 250.000 dinara za pravno lice, odnosno 50.000 dinara za preduzetnika. Kazna za odgovorno lice je 25.000 – 50.000 dinara.

Dakle, pravna lica koji dobijeni minimalac ne isplate radniku biće kažnjeni sa najmanje 500.000 dinara.

Namenski račun

Podsetimo, preduzeća imaju dva načina da isplate minimalac. Jedan je da imaju jedan račun kod jedne banke, a banka će utvrditi račun namenski račun. I drugo, oni koji imaju više računa, do kraja aprila treba da se izjasne koja banka će odabrati koji račun, i to će biti u narednim danima na servisu e porezi. Odnosno, postojaće stavka u poreskoj prijavi da se odabere jedna banka, ko ima više računa.

Na taj račun će banka će uplatiti davanja od države, koje onda poslodavac prebacuje radniku.

Evo kako izgleda poreska prijava koju morate da popunite da biste koristili mere države, između ostalih i za isplatu minimalca:

poreska prijava

Foto: Printscreen

Video: Mali o uplati bespovratnih novčanih sredstava i o minimalcu koji država uplaćuje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Biljana

  Potpisala sam ugovor na tri meseca rada, produzen mi je ugovor jos 3 meseca. Zvali su me 18. 03. Nije mi produzen ugovor dobila sam odkaz. Zanima me koja prava imam jer sam samohrana majka imam cerku na fakultetu

  0
  0

  Podelite komentar

 • mmm

  Kome da se prijavi poslodavac koji po ko zna koji put zasrzava pomoc namenjenu za radnike A ne isplacu je je

  0
  0

  Podelite komentar

 • Aleksandar

  Postovani,potrebna mi je informacija.Dobio sam bolju ponudu za posao koju sam prihvatio a trenutno radim otkazni rok na poslu.Zanima me da li zbog ovakvog poteza gubim pravo na minimalac (minimalnu pomoc drzave od 250 e) ili ne?Hvala.

  7
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke