• 2
 ≫ 

Ljajić: Od danas izvozimo kvasac i ulje. Sa limunom nema više problema

 ≫ 

Danas stupa odluka na snagu

  • 2
Maslinovo ulje Foto: Pixabay

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da se u kriznim vremenima poput ovih pokazalo da Srbija ima široku sirovinsku bazu i prerađivački kapacitet, te da danas stupa na snagu odluka o ukidanju zabrane izvoza kvasca i ulja.

- Ukinuli smo zabranu izvoza za brašno i šećer i ta odluka je već 15 dana na snazi. Od danas možemo da izvozimo i kvasac i ulje - rekao je ministar za N1 i naveo da je posredi bila zaštita i podmirivanje domaćeg tržišta, koje je, kaže, stabilno.

Kako je objasnio, od četiri šećerane u Srbiji, samo kada bi dve radile punim kapacitetom, bile bi zadovoljene sve domaće potrebe. Takođe, ističe, od sedam uljara, samo jedna da radi u punom kapacitetu, zadovoljavaju se domaće potrebe za uljem.

Ljajić je naglasio potrebu za suzbijanjem negativnih efekata po ekonomiju uz očuvanje stabilnosti domaćeg tržišta.

- Trudimo se da suzbijemo negativne efekte po ekonomiju, pre svega po privrednike koji izvoze. A, da opet ne ugrozimo stabilnost domaćeg tržišta. Pratićemo stanje i sukcesivno ukidati odluku o zabrani proizvoda, prateći domaće i šire regionalno tržište -  precizirao je Ljajić.

Po pitanju kvasca, on je rekao da jedna fabrika u Senti, koja je otpočela da radi pre 15 dana, proizvodnjom zadovoljava i domaće potrebe i izvoz.

- Kvasca zaista ima dovoljno. Može doći do manjeg zastoja u isporuci ali ga ima dovoljno - kazao je on.

Ljajić je naveo da je postojao manji problem sa uvozom limuna, koji je transportovan iz Španije, dok, kako je kazao, ne stigne iz limun iz Argentine krajem meseca.

- Tu više nema problema, očekivali smo poteškoće jer je Turska zabranila izvoz limuna zbog svoje pojačane potražnje do avgusta - naveo je Ljajić.

Video: Vučić: Od danas izvozimo kvasac u Republiku Srpsku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljka

    13. april 2020 | 15:37

    Ovi izvoze kvasac? !! Neka neko sa vrha obidje pridavnice, pa neka vidi ima li kvasca. Ja evo vec koliko vremena nigde ne mogu da ga kupim. Danas bila u Maksiju nema. Bila u Ideji nema. Bila u Suncu, nema ni tamo. I ono malo sto stigne razgrabe. Jedino da spavam ispred prodavnice i cekam, ali ni to ne mogu, pilicijski cas!

  • Biljka

    13. april 2020 | 15:28

    Drzava izvozi kvasac, a Srbija ga nema. Evo vec koliko vremena ne mogu nigde da kupim kvasac. Sramota ziva!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>