• 4

Krenule prijave: Za manje od 24 sata pomoć države tražilo 15.000 privrednika

"Putem samo dva klika, odložite poreske obaveze"

 • 4
Banka, plaćanje kredita, rata za kredit, biznis

Foto: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je privrednike da se prijave za korišćenje olakšica iz Programa ekonomskih mera za suzbijanje posledica po privredu od epidemije Kovida 19, vrednog 5,1 milijardu evra.

Pravni okvir za sprovođenje tog programa usvojen je u petak na sednici Vlade Srbije, a juče su privrednici počeli da se prijavljuju preko portala Poreske uprave, navodi se u saopštenju ministarstva.

- Iako nismo računali da će privrednici i tokom vikenda početi da se prijavljuju, oni su to ipak činili, tako da za manje od 24 sata imamo 15.000 privrednika koji su otvorili namenski račun, i na taj način se prijavili za mere. Putem samo dva klika, oni mogu da odlože poreske obaveze i omoguće uplatu novčanog iznosa u visini minimalne zarade za svoje radnike - poručio je Mali vlasnicima preduzeća u Srbiji.

Kako je objasnio, Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru predvidela je jednostavne procedure za prijavu.

Potrebno je da vlasnici preduzeća u Srbiji u poreskoj prijavi koju i inače podnose do kraja svakog meseca, kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine. Ministar je podsetio je da je poreska prijava koju svako preduzeće mora da podnese Poreskoj upravi zapravo Obrazac PPP - PD, koji svaka firma podnosi pre isplate plata.

U okviru ove poreske uprave postoji kvadrat "1.4. datum plaćanja“ u koji treba da upišu 4.1.2021. godine. Na taj način automatski postaju deo ovog programa.

Privredni subjekti u privatnom sektoru koji inače nemaju obavezu da podnose Obrazac PPP-PD, odnosno koji nemaju zaposlene, biće automatski prijavljeni na mere, bez pomenute procedure.

BEOGRAD MALI BERZA

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kada je reč o otvaranju namenskog računa na koji će biti isplaćena sredstva u iznosu od 30.000 dinara, privrednici koji imaju račune u više banaka, preko aplikacije na portalu Poreske uprave treba da potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati, odnosno da na taj način otvore namenski račun.

Taj posao treba da urade do 25. aprila, a ukoliko imaju račun u samo jednoj banci, njima će se po nalogu Poreske uprave automatski otvoriti namenski račun u toj banci, što znači da ne moraju to sami da urade. Nakon što privrednici otvore namenski račun i podnesu poresku prijavu, nemaju daljih obaveza, jer sve ostalo za njih obavlja Poreska uprava i Ministarstvo finansija.

Prema rečima ministara, namera države je bila da sve bude pojednostavljeno i da se iskoriste elektronski servisi Poreske uprave i napredak u njenoj digitalizaciji.

- Sada se vidi sva korist koju smo imali od uspostavljanje elektronskih servisa Poreske uprave Srbije od kojih je najvažnija upravo aplikacije e-Porezi. Sve ostale procedure prepuštene su državi. Naša je namera bila da sve bude pojednostavljeno i efikasno kako se ne bi gubilo previše vremena na birokratiju, kao i da bi se stvorili uslovi da novac što pre stigne do svih zaposlenih - objasnio je ministar i dodao da su očekivanja da uplata prvog minimalne zarade može da se očekuje početkom maja.

Svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane Programom, pod uslovom da počev od 15. marta pa do dana stupanja na snagu Uredbe, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre tog datuma za period koji se završava u periodu od 15. marta, pa do dana stupanja na snagu Uredbe.

Privredni subjekt gubi pravo na korišćenje mera ukoliko u periodu od 15. marta pa do isteka tri meseca nakon poslednje isplate direktnog davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre polovine marta za period koji se završava u tom vremenskom okviru, navodi se u saopštenju.

Video: Mali o uplati bespovratnih novčanih sredstava i o minimalcu koji država uplaćuje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Marko

  13. april 2020 | 13:58

  A u sredu zadnji dan za placanje PDV-a. Ko te pita da li radis i da li si naplatio,prodao robu.

  3
  0

  Podelite komentar

 • Mane

  13. april 2020 | 12:35

  A paušalci?

  2
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>